Протест и контрапротест за Валери Симеонов: майки с черни знамена, браншовици с трибагреници

OFFNews 25 ноември 2019 в 21:26 2520 0

Снимка OFFNews

Две демонстрации по повод избора на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента се проведоха днес в столицата - едната на майките на специални деца, другата на браншови организации.

Майките на децата с увреждания са безотказни и този път – те ще продължат протестите си, докато оставките на 118-те депутати, подкрепили Симеонов за новия му пост, плюс неговата собствена, не станат факт. За пръв път обаче те поставиха под въпрос и поста на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Автошествието им потегли от парламента, мина през Орлов мост и приключи на Четвърти километър. Развяваха се черни знамена, автомобилите бяха облепени със стикери с надпис „Системата ни убива“. Въпреки спокойното движение на коли и хора, имаше засилено полицейско присъствие.

От Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ настояват за незабавната оставка на Симеонов, както и завинаги да напусне политиката. Те определят избора му като демонстрация на пълна липса на морал.
„Обидата давност няма”, „Недостоен е да бъде каквото и да е в политиката в България”, категорични са протестиращите майки.

По-рано през деня Симеонов получи твърда подкрепа от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, Националната асоциация за здравословно хранене на децата и Националното сдружение "Българската домашна ракия". Те се събраха около сградата на парламента и развяха национални знамена.

„Защо да си подава сега оставката? Не виждам какъв е смисълът и каква е причината. Това е решение на парламента, след като е решение на парламента, тук вече става пряка намеса в работата на една демократична държава и на парламента”, заяви Иван Дойчев от Националната организация на здравословно хранене на децата.

Представителите на браншовите организации обявиха, че ще организират контрапротести, докато не убедят майките на децата с увреждания, че протестите им са несправедливи.

В групи във Фейсбук се разгоряха яростни спорове около поредната демонстрация на майките. Появиха се призиви към управляващите да им спрат помощите, защото „щом могат цял ден да са на паветата, значи могат и да работят“.
„Не сте Вие хората, които които трябва да избират постовете на Гешев и В. Симеонов. Не Ви ли е срам да протестирате срещу Правителството, което Ви даде толкова много. Само Вашите деца ли са важни? А останалите деца, получават ли такава финансова подкрепа?“, гневи се коментираща /текстът е без редакционна намеса/.

Други изразяват преклонение пред съдбата и подвига на майките на специалните деца. Озадачаващо е обаче, че острите нападки се пишат предимно от жени и вероятно също майки. Разбира се, не липсват брутални коментари на мъже, изписани на латиница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови