Протест иска ваучери за децата, неприети в детска градина

OFFNews 28 август 2018 в 08:47 3911 0

Столична община да предоставя ваучери, с които да бъде обезщетено всяко останало извън класиранията за детска градина хлапе. 

Това е едно от исканията на протеста, който ще се проведе на 10 септември пред сградата на Столична община. Недоволните от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система настояват за оставките на Директора на "Образование" - Мария Минчева, и на Ирена Николова - главен експерт в Дирекцията. 

И още: 

Незабавно създаване на работна група, която да обсъди възможностите за построяване на нови детски градини и училища, както и създаване на физкултурни салони в училищата, където няма такива. Средствата за тези мерки да бъдат заложени в бюджета още за следващата година. Работната група да изготви програма, в която се поставят ясни срокове за реализиране на поставените цели.

Пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини и създаване на електронна система за кандидатстването в първи клас.

Осигуряване на средства за назначаване на допълнителен помощник-възпитател за всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата. 

Тази година откриваме още две детски градини – по една в „Драгалевци“ и в „Красно село“ и започваме още 9 сгради, които ще са готови догодина, заяви преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка в новопостроената Детска градина „Сърничка“ в район „Младост“. В последните 10 – 11 години Столична община инвестира в строителството на над 90 нови сгради за детски градини. През 2006 в София имаше 32 хил. места в детските градини, а в момента – над 48 хил. Над 16 хил. са новите места, които осигурихме за децата на София, с изключително целенасочена политика за строителство, в което сме инвестирали над 179 млн. лв., подчерта тя.

Новите 9 детски градини са в районите „Лозенец“ – „Кръстова вада“, „Триадица“ – „Манастирски ливади-изток“, „Витоша“ – две сгради, „Нови Искър“, „Искър“, „Подуяне“, „Красно село“, „Илинден“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!