Протест поиска връщане на делото за смъртта на Чората

OFFNews 09 юни 2019 в 13:12 2772 0

Снимка БГНЕС

Протест в защита на полицаите, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, се проведе в София. 

Зад протеста стоят пет синдикални организации. В него се включиха близки на осъдените петима полицаи - Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. Те получиха по 7 години затвор за смъртта на Чората по време на акция "Респект" през 2005 г. - Ангел Димитров беше задържан в Благоевград, беше му нанесен побой, вследствие на който той почина. 

Демонстрантите настояха делото да бъде върнато за преразглеждане. Те са категорични, че не може петима случайно подбрани полицаи да са пристъпили към изпълнение на задълженията си с идеята да отнемат човешки живот. 

Според тях делото е объркано. Близки и приятели на Борис Механджийски дори обявиха, че не приемат да е възможно той и колегите му да имат нещо общо с убийството - пряко или косвено, защото са примери за подражание. 

Ние не приемаме за доказано, че петима служители на МВР, подбрани на случаен принцип, са отишли да си вършат работата с цел да отнемат човешки живот - не можем да приемем тезата за умисъл, каза Валентин Попов от Синдикалната организация на служителите в МВР.

Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента, мен дори ме е срам да нарека мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения, които не са прекрачени по никакъв начин, заяви пред БНТ съпругата на Иво Иванов Светла.

Главният прокурор Сотир Цацаров също поиска делото да бъде върнато за преразглеждане. ВКС трябва да се произнесе по въпроса на 14 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови