Протест срещу мръсния въздух в Благоевград

OFFNews 19 декември 2019 в 13:50 1612 0

Снимка БГНЕС

Жителите на Благоевград излизат на протест срещу мръсния въздух, съобщи БНР

Протестиращите настояват за конкретни мерки и санкции спрямо големите замърсители, както и осигуряване на мобилни станции за измерване чистотата на въздуха. Според тях до момента общината не е наложила нито една глоба за изгаряне на опасни отпадъци.

Хората, които се организираха в социалните мрежи, настояват институциите да приложат цялата строгост на закона и правомощията си спрямо замърсителите. Те смятат, че освен отоплението на твърдо гориво, което е преобладаващо в някои от кварталите и ромските махали, замърсяването идва и от два промишлени обекта - био ТЕЦ и фабрика за пелети.

Жителите на областния център определят мерките на Регионалната инспекция по околна среда като неадекватни и настояват за поставяне на филтри и устройства за улавяне на пари на най-големите замърсители.

Основен проблем в Благоевград е и транспортната натовареност, струпването на автомобили в централната част на града, както и липсата на паркинги.

Сборният пункт на протеста е площад "Македония".

Около 14 часа се очаква протестното шествие да пристигне пред сградата на общината.

От местната администрация уточниха, че са разрешили проявата, но от 15 часа, след което протестиращите ще бъдат приети от кмета на Благоевград Румен Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews