Протест в София днес срещу инсталация за парно от отпадъци

OFFNews 28 май 2018 в 09:32 4314 0

Граждански протест срещу изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ - София при Централна гара се организара днес. Недоволните се събират пред сградата на Столична община на "Московска" 33 в 18,30 часа.  

СОС одобри на 17 май заем от 65 млн. евро, за да стартира проекта с обща стойност 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро са европейски средства по програма "Околна среда". 

Против са съветниците от "Политическа група 5", които смятат, че гражданите нямат достатъчно информация за проекта, който ще доведе до замърсяване на въздуха в града. Те настояват проектът да бъде замразен и да се направи нов анализ на технологията за изгаряне RDF.

От БСП пък искат инсталацията да се разположи при завода за отпадъци до село Яна. Според социалистите в СОС поемането на дълг от Топлофикация ще доведе до увеличение на цената на парното. Демократична България иска референдум за изграждането на инсталацията. 

От ГЕРБ обясняват, че целта на заема е да не се забави изпълнението на проекта и предвидените в еврофондовете средства за него до 2020 г. да бъдат възстановени от Еврокомисията и да не останат за сметка на бюджета. Изплащането на 40% от финансирането по оперативната програма "Околна среда" цели и да се вдигне процентът на платените по нея средства и да не се намали бюджетът ѝ.

Сега предстои общината да внесе искане за отпускане на финансиране по оперативната програма "Околна
среда", което трябва да бъде разгледано и от Европейската комисия. След евентуално одобрение трябва да бъде обявен търг за проектиране и строителство, което ще отнеме 3 години. Крайният срок за изграждането на когенерацията е 2023 г. 

Според кмета Йорданка Фандъкова с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ „София“ вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляваме емисиите, които в момента ТЕЦ-а емитира във въздуха. Фините прахови частици от ТЕЦ „София“ с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6 на сто.

Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко

Азотните оксиди намаляват с 46,4 т. на година или 2% по-малко.

Европейката норма на емисиите Фини прахови частици - ФПЧ, за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на кубичен метър, а инсталацията на София ще покрие норма под 1 милиграм на кубичен метър.

По отношение на диоксините и фураните, за които се говори също много, мисля, че успяхме да убедим и най-големите скептици, че те са в пъти по-ниски от тези, които емитират дейности по горене в бита, твърди още кметът на София. 

Инсталацията на София е проектирана с комплексна 4-степенна система за очистване на отработените газове от най-съвременно поколение. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката й са до 7 млн. евро на година. В момента ние плащаме 5 млн. лв. за оползотворяване в циментовите заводи и то за количества по-малки от заложените за МБТ. Предстоят нови конкурси и можете да си дадете сметка, че тази цена ще нараства с увеличение на количествата, категорична е Фандъкова. 

Според Група 5 и организацията "За земята", които стоят зад протеста, най-големите притеснения са свързани със "създаване на още един източник на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини във въздуха". 

Общинският съветник Симеон Славчев обясни на страницата си във фейсбук: 

Исталацията ще изгаря 180 000 тона годишно боклук - вместо да се инвестира в разделно събиране, рециклиране, компостиране или ефекивно и екологично чисто оползотворяване на отпадъка. Не се решава проблема с депонирането (напротив), защото тази инсталация ще отделя 36 000 тона пепел годишно, която ще се депонира във Враждебна плюс още 8 000 тона токсична пепел, която ще се кара към депото за опасни отпадъци в Севлиево и към Германия;

30-годишен договор - период, в който ще трябва да пълним пещта за изгаряне непрекъснато (ако няма достатъчно отпадъци, ще се горят утайки от пречиствателната станция на София, или ще внасяме боклук от други държави). 

Той призовава всички жители на София да се включат в протеста. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови