Протестът на фелдшерите в снимки

OFFNews 25 март 2019 в 14:19 2311 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Вой на свирки и вувузели, смесен с патриотични песни, звучащи от уредба, огласиха центъра на София ден по обяд.

Още преди 12 ч. - уреченият начален час - на протест под прозорците на Министерството на здравеопазването се събраха няколко десетки фелдшери и под зоркия поглед на охраняващата ги полиция. Медицински сестри от цяла България, рехабилитатори и физиотерапевти също се включиха в протеста.

Те поставиха искания, сред които: приемане на закон за съсловната организация на физиотерапевтите в България; увеличаване на основната заплата чрез определянето на долен праг от две минимални заплати; остойностяване на провежданите процедури по физиотерапия; регулиране на професията физиотерапия и приемане на единни държавни изисквания за нея; приемане на стандарт пи физиотерапия и право на частна практика.

Собствена съсловна организация би позволила на фелдшерите и останалите медицински специалисти, които искат отделяне, да управляват собствен бюджет.

По закон конгреса на съответната организация определя размера на членския внос. В случая с фелдшерите членският внос би се събирал от около 3000 души, колкото са те в България.

Те настояват за собствена съсловна организация, убедени, че Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, под чиято шапка са сега, не защитава добре правата им. Оттам не са съгласни с твърдението.

Фелдшерите у нас са около 3000. Повечето работят в спешна помощ и от години искат законодателни промени с цел учредяването на собствена съсловна организация, като тези на лекарите и зъболекарите.

От МЗ никой не излезе да поговори с хората или да прочете прилежно написаните на плакат искания. Дали те ще бъдат удовлетворени - въпросът засега остава отворен.

Снимки: Александра Маркарян/OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови