Протестът срещу избора на Гешев се мести пред Съдебната палата

OFFNews 29 юли 2019 в 08:33 7474 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор се мести пред Съдебната палата и ще е след края на работния ден, за да могат да присъстват повече хора.

В четвъртък пред ВСС стотици хора се събраха, за да поискат кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена. Тогава организатор на акцията бе Демократична България. Днешният протест се организира основно от инициативата "Правосъдие за всеки".

"Време е да станем гневни! Днес Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава! Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на Олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!
#КОЙ иска да бъде съдник и да подчини съдебната власт изцяло - ще му позволим ли?", гласи призивът за днешното събитие, което ще започне в 18,30 ч.

Днес е последен ден за издигане на кандидатури за следващия главен прокурор.

Единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - на заместник главния прокурор Иван Гешев, предизвика крайни коментари след интервю на Гешев пред БНТ, в което той се обяви срещу принципа на разделението на властите и отправи заплахи към политици и медии от опозицията.

Ето какво още пишат от "Правосъдие за всеки" за днешния протест:

Предложиха ни нов главен прокурор, единодушно от Прокурорската колегия на ВСС. КОЙ го предложи? Главният прокурор Цацаров, четирима прокурори, единоначално подчинени на главния, и парламентарна квота от никому неизвестни юристи, определени след тайна сделка между политическите партии. Предложи ни го същото задкулисие, което безпрекословно изпълнява поръчките на олигарихята.

Кандидатурата е единствена засега, тоест безалтернативна и в очите на предлагащите явно "безспорна". Така излиза, че в средите на прокуратурата, според предлагащите, няма друга достойна кандидатура, защо ли!? Кой е кандидатът? Завършил право в школата на МВР, бивш следовател, прокурор и шеф на специализираната прокуратура. Преди година стана заместник главен прокурор по предложение на Цацаров, тоест подготвен за този пост. "Момче от крайния квартал", което правело нещата, които другите могат само да обещаят. А иначе, обича да арестува и да го дават по телевизиите, но няма нито един успешно проведен обвинителен акт и нито една присъда по значимо дело или обвинение срещу високопоставени лица от властта. Харесва хората с власт и влияние, но не понася опонентите им и е готов да ги обявява за престъпници, още преди да е внесъл обвинителните актове. Затваря с лека ръка фирми с шумни акции, обвинява ученици в тероризъм и цели партии и медии в престъпления срещу държавата. Раздава улично и медийно правосъдие, винаги е на първа линия, но никога не открива престъпления сред елитите, които подкрепят него и покровителите му.

Той мрази разделението на властите и не харесва адвокатите. Той е продукт на тези, които създадоха и поддържат статуквото на новата олигархия. Всички парламентарни партии, министър председателят и президентът мълчат. Никой не иска да признае, че така се потъпкват Правото и демокрацията. Няма как няколко избрани във ВСС по волята на началника си прокурори и един подчинен на волята на премиера си министър да бъдат единствените, които имат думата при избора на толкова важен пост, който гарантира безконтролна и недсосегаема, абсолютна власт! И тази скандална кандидатура да е единствена! И ние да приемаме това за нормално като граждани!

Ако допуснем да се случи, то в следващите седем години ще завърши плавният преход от режисирана полудемокрация към нова форма на авторитарно управление до мека диктатура. Ще загубим всичко това, което сега все по-илюзорно наричаме свобода и граждански права, а прокуратурата ще получи реалната възможност да определя управлението на държавата, с пряк достъп до живота ни! Днес това може да ни се струва малко вероятно, но се видя, че най-лошите сценарии се сбъдва, пък и всички критици на авторитаризма и олигархията вече бяха предупредени да внимават от същия този човек, който обявява себе си за единствено възможен.

Нашите родители не са имали възможността да живеят в правова и свободна държава, поради което и не са защитавали правата си. Ние формално живеем в такава, но свободата не се дава даром. Ако сега не я защитим, ако сега не застанем непоколебимо в защита на Правото и независимото правосъдие, то нашите деца и внуци ще загубят това, което на нас ни подариха. И ще обвиняват нас за тази тежка загуба, но вероятно, след като напуснат прокуроро-мафиотската територия, която все още наричаме държава, в която работим и на която плащаме данъци.

Затова ви очакваме в понеделник, 29.07, пред Съдебната палата и до 24.10, когато ще е изборът, трябва да покажем, че сме достойни граждани, свободни хора и загрижени родители, това е шансът!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови