Проверяваме с ПИК кода от НОИ кои регистри ползват личните ни данни

OFFNews 27 април 2018 в 12:52 5615 0

Снимка Pixabay

Знаете ли кои ваши лични данни се ползват в регистрите на държавната администрация?

Скоро ще можете да проверите това, ако притежавате Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт. Проверката обхваща над 30 регистъра и се прави през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), която е част от електронното правителство.

Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотния регистър и за Национална база данни „Население“. 

Достъпът до тази информация ще бъде предоставен на гражданите заради новия Общ регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR, 2016/679), който влиза в сила на 25 май. Разработва се и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите.

Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев призова всички администрации да предприемат действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни. Решението на Комисията за защита на личните данни от месец март тази година разпорежда администрациите да гарантират високо ниво на сигурност при достъпа до личните данни на физически лица чрез използване на поне два критерия за персонална идентификация на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови