Проверяват сигнали за фалшиви трудови книжки

ОFFNews 18 март 2019 в 13:13 1326 0

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) проверява сигнал за фалшиви формуляри за трудови книжки.

Сигналът е подаден преди седмица от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. В него се посочва, че на много места у нас се продават трудови книжки, които са разпечатани от неоторизирани фирми, с които министерството на практика няма договор, съобщи БГНЕС.

„Проверката показа, че министерството има договор с една фирма още от 90-те години. Тя също подаде сигнал за наличието на такива случаи. Ще проверим изнесеното в двата сигнала. Ако има нарушение на договорни положения или на законодателството, ще има санкции. Ако става дума за престъпление, ще сигнализираме прокуратурата“, увери социалният министър Бисер Петков.

Той коментира и темата за новата формула за изчисляване на пенсиите и дали от нея ще има ощетени лица. „Такъв анализ се подготвя. Надявам се тази седмица да бъде готов. Ще дадем повече информация“, увери Петков. Симулация на НОИ показва обаче, че ако от формулата на пенсиониралите се през 2017 г. бъдат извадени трите години – 1997, 1998, 1999 г., за 37% от тях пенсията би била в по-малък размер, а за останалите – в по-голям.

„Възложено е да се направи пълен анализ с какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсията“, допълни още министър Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови