Проверка установи опасни детски играчки на пазара (списък)

OFFNews 12 април 2019 в 16:30 6972 0

Проверка, направена от "Активни потребители", на детски играчки тип желе, слуз или каша (известни на английски като "slime"), продавани в страната, е установила, че шест от общо девет тествани продукта са опасни за децата.

През март месец са закупени 6 марки играчки от магазини "Jumbo", "Комсед" и "Хиполенд", както и 3 от онлайн магазини "Emag", "Donbaron" и "Galaxytoys". Те са изпратени до независима лабораторя за проверка на съдържанието на 5 химически елемента, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово. Референтните стойности за максимално допустимите граници на металите са съгласно Директива 48/2009 на ЕС.

Цените на закупените стоки са между 1 и 18 лева, като от "Активни потребители" отбелязват, че повечето подобни играчки са с много ниска цена, което ги прави широкодостъпни за децата, а формата им може да ги подтикне към дъвчене и допир до устата и кожата.

В 6 от играчките е намерено количество на химичния елемент Бор, което е над лимита от 300 мг/кг, като в някои от случаите нивото е с едва 4мг/кг повече от допустимото, а в други с цели 707мг/кг повече. В таблица 1 по-долу може да видите резултатите от изследването.

Анализ на етикетите показва, че участвалите в изследването продукти не отговарят напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

Колко опасен е Борът?

Борът е химичен елемент, металоид, означаван със символа "B". В природата се среща в малки количества в състава на много минерали, като най-известен е боракс. Борът се използва широко в индустрията, например при производството на стъкло, като дезинфектант, инсектицид и др. В детските играчки елементът попада при влагането на боракс, който е част от компонентния състав на полимерите изграждащи продуктите тип „slime”.

Борът не е канцероген. Той е биологично активен елемент участващ в много биохимични процеси. Силно токсичен е за насекомите и по-слабо за хората и бозайниците. При вдишване или контакт с кожата, лигавиците и очите съединенията на Бор водят до раздразнение, възпаление и малки ранички, които обикновено са обратими при прекратяване на въздействието. При системно излагане на Бор се наблюдават сериозни репродуктивни и хематологични проблеми. Не е разрешен за влагане в хранителни добавки. Съдържанието му в детски играчки е ограничено с Директива 48/2009 на ЕС.

От "Активни потребители" отбелязват, че за последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са маркирани около 40 играчки от типа желе, които са опасни за децата (таблица 2). При повечето от тях е завишено нивото на Бор, но в част от тях има и повече олово и хром от позволеното. В повечето случаи те са произведени в Китай.

Един от продуктите, забранени от Люксембург през януари 2019 г., е намерен да се продава в "Хиполенд". Това поставя редица въпроси свързани с ефективността на контрола на пазара в рамките на единния европейски пазар. Основният сред тях е, не трябва ли да се повиши координацията и сътрудничеството на контролните органи, за да може контролът в свободния пазар да бъде по-ефективен? Заслужава да се обсъди и въпросът, каква е отговорността на търговците, предлагащи продукти, които вече са нотифицирани като опасни от друга държава-членка?

Резултатите от проучването са подадени като сигнал към националния контролен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към МС.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови