РИОСВ вдига забраната за работа на котлите на ТЕЦ-а, за да има топла вода в Перник

OFFNews 11 септември 2019 в 21:59 2665 0

За да се възстанови топлоподаването в Перник, Регионалната инспекция по околната среда и водите вдига забраната за работа на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Принудителната мярка беше наложена на 5 септември заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.

На 9 септември РИОСВ-Перник издаде предписания на оператора в срок до 13 септември да бъдат отстранени от площадката на предприятието всички налични горива, които не са разрешени в действащото Комплексно разрешително.

Предписанието беше издадено, след като проверка на РИОСВ-Перник установи наличието на бали слама на площадката на ТЕЦ-а в количество над 90 тона.

След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, днес експерти на РИОСВ-Перник са извършили проверка.

Проверката е установила, че "площадката е изчистена и на нея не се съхранява слама."

На 12 септември в 8 ч. сутринта експерти на РИОСВ ще премахнат поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво.

За да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво, в предприятието ще бъдат изпратени служители на РИОСВ за 24-часово наблюдение на подаваното на гориво към парогенераторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови