Работодатели и синдикати не подкрепят правилника на Закона за хората с увреждания

ОFFNews 26 март 2019 в 18:21 1707 0

Всички работодателски организации се въздържаха от подкрепа на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който бе обсъден проектът на постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и КРИБ се въздържат от подкрепа на Правилника.

Според председателят на АИКБ Васил Велев правилникът не може да излекува недъзите на самия закон.

По думите му работодателите трябва да бъдат подкрепяни в наемането на хора с увреждания, а не да им бъдат налагани санкции.

Според председателя на БСК Димитър Бранков методиката за оценка на потребностите да бъде извършена по по-компетентен начин. От БТПП считат, че така разписаните мерки не отговарят на сложните и многообразни пазарни отношения в страната.

От КТ "Подкрепа" заявиха, че също ще се въздържат от подкрепа на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, тъй като не са съгласни с чл. 32 на правилника: Работодателят може да сключи договор с друг работодател за изпълнение на неговата квота. Списъкът/списъците за назначените лица е приложение, неразделна част от договора.

Според синдикалната организация този член дава възможност за прехвърляне на задълженията за изпълнението на квотите от един работодател на друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови