Работодателят на Кристиян е убеден, че момчето е натопено

OFFNews 18 юли 2019 в 09:21 6106 1

Работодателят на задържания за хакването на базата данни на НАП Кристиян Бойков е убеден, че служителят му няма общо с атаката и най-вероятно е набеден.

Георги Янков - мениджър на компанията за киберсигурност, където работи 20-годишният Кристиян, гостува в предаването "Тази сутрин" на bTV. Той определи Кристиян като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Янков разказа, че служителят му е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно.

„Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани”, допълни мениджърът.

Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян.

„Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система „Уиндолс”, значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с „Линукс”, заяви един от адвокатите на Кристиян - Георги Стефанов.

Кристиян му е споделил, че според него е „натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Споделил и че цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае, че е извършителят на хакерската атака.

„Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, заяви адвокат Стефанов.

„Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано”, заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян. Според юриста тежкото обвинение срещу момчето е с цел да се задържи в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

18.07 2019 в 15:09

Спешно им трябваше заподозрян за да не трябва по време на кризисния PR - премиерчето Бойко да се оправдава, а да може да говори тъпизмите си чрез които да измести фокуса към подигравки, а не към сериозни въпроси от сорта на къде бяха наляти 2 милиарда в електронно управление и защита на данни... медиите бяха заглушени, а стадото се занимава с това дали Кристиян е невинен или не вместо да си търси правата и да държи сметка на Горанов и да иска оставката му.

Ясно е че Кристиян е невинен - достатъчно е дори само да знаеш, че доказателствата са от Windows. Ще съди България и ще емигрира. Това е. Но номерът с изместването на фокуса отново мина. Много слаб матрял. По-слаб няма.