Радев с нови критики: България прилича на строителна площадка. Крайно време е да включим прожекторите

OFFNews 16 април 2018 в 13:01 9612 9

Снимка Прессекретариат на президента

Нова серия от критики срещу управлението на страната, корупцията, сринатото доверие в съдебната система и западащото ниво на образованието отправи президентът Румен Радев по време на лекция пред студенти от УНСС.

Лайтмотив на изказването му стана знаменитата реплика на Гьоте "Светлина, повече светлина", която държавният глава цитира на немски.

„В момента България прилича на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Едни хора строят магистрали, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, заяви Радев. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, каза той.

Според него основните цели на страната са да изкореним бедността, да овладеем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Но не по-малко важен е механизмът, по който ще бъде постигната тя: с устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността.

Радев добави, че искрено желае България да има силен и успешен парламент, но по думите му, когато има чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, и съответно влияе негативно и на бизнес средата.

Президентът обрисува следната картина за корупция по високите етажи: 

Едни и същи фирми печелят обществени поръчки. От 10 фирми накрая остава една. Фирми с неясна собственост и капитали изкупуват енергопреносната мрежа. Това разкрива неспособността на държавата да защити обществения интерес.

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е пряко свързана с политиката. Не трябва да забравяме, че успехът на всяка политика се измерва с ползите за обществото. България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Българските пенсионери мизерстват“, добави той.

Президентът посочи, че би подкрепил всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност, каза той.

Държавният глава си припомни, че през последните три години е посещавал два пъти Израел и е разглеждал тяхната система за придобиване и анализ на информация за обекти, както и системата за изследване Cyber city. "Прилича на български техно парк, но не точно, като вътре работят всякакви млади хора – студенти, инженери, анализатори. Вътре се неутрализират кибератаки, формират се печеливши стратегии за защита и др. и в реално време се следи не просто физическото състояние на цялата енергийна система, но и какви кибератаки се извършват в момента по нея и как върви тяхната неутрализация. Влязохме и в център с една голяма електронна карта на света, където в диаграми се показваше информация за кибератаките по целия свят и други интересни процеси. Запитах се за какво му е на малък Израел да следи информацията и да знае какво се случва от Хонконг през Париж до Сиатъл. Отговорих си, че в съвременния дигитален и глобален свят няма малки и големи държави. Има държави с големи и с малки амбиции. (...) Затова пожелавам на младите хора да открият своите амбиции и да успеят да ги осъществят“, каза президентът.

Ударът над Сирия

Радев коментира и въздушния удар над Сирия, осъществен от САЩ, Великобритания и Франция. Според него основният ефект от ударите е върху ООН, защото организацията е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести. Той добави, че такива конфликти се измерват чрез ефекта им. В случая военният ефект е пренебрежителен, финансовият е минус половин милиард, а политическият е основно вътрешен за държавите участнички, каза Радев.

"Политиците все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират политическите си амбиции. Но трябва да те има предвид, че тази техника се управлява от хора с техните настроения и страхове. И само една грешка, и сме на прага на директен сблъсък, предупреди Румен Радев. И призова за повече диалог и по-малко употреба на оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

10

Стефан

16.04 2018 в 23:25

Като казваш чужди вицове, е редно да слагаш поне кавички. Та да се знае, че е цитат.

6162

9

red-army

16.04 2018 в 19:37

Промоция в УНСС - 3 изпита за 200 марки и едно прасе.
Преса и партия жълта, тая плюе а оная гълта.
3 в 1, гюбеци всеки ден, рападжия, крадец и джентълмен.

25665

8

Victimized

16.04 2018 в 19:10

Значи все пак можеше да коментираш казаното.
Това, че ти четеш новината, която е отразена в почти всички новинарски сайтове, показва, че няма значение от къде точно го е казал.

12216

4

Uzer2

16.04 2018 в 16:02

"да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения.."
Необходимо е първо да осветлим вътре в душите си, да изчистим и най-затънтените кътчета.
Проблемът, да кажем - конкретно на българите идва от ирационалното чувство за безсмъртие, както и липса на любов към Бога и ближния (емоционално съпреживяване - емпатия). Всичко това е предпоставка за подхранване на различни страсти и подсъзнателни комплекси. Който се намира на каквато и да е властова позиция - било административна, социална или касаеща лични взаимоотношения в същият момент разполага и с лостове за властово решение - дали да навреди или да подпомогне останалите, над които се намира чрез властта си и с решенията, които взема. Поради наличието на гореизброените фактори на съзнателно и подсъзнателно равнище сме на този хал.
"Каква полза за човек ако придобие цял свят, а повреди душата си."

25665

2

Victimized

16.04 2018 в 13:58

Кажи нещо конструктивно върху неговите точки ве абдал, ако ще и от тоалетната си да го е казал.
Ей това отдолу под моя коментар е очевиден трол, който няма да чуе какво му говорите, ако не сте се превел в евро-атлатнически вид.