Разпънали Тимотей и Мавра едни срещу друг

OFFNews 03 май 2020 в 05:23 2158 0

Църквата почита на 3 май св. мъченик Тимотей и св. мъченица Мавра. Те пострадали през 286 г. при царуването на Диоклетиан. 

Съпрузите били измъчвани по заповед на египетския управител в Тиваиди Ариан, който по-късно станал също мъченик. Св. Тимотей бил четец при църквата. Той бил задържан под стража и от него искали да предаде църковните книги, които езичниците се стараели да унищожат, защото ги смятали за едно от най-силните средства за разпространение на християнската вяра. 

Тимотей отказал, а като видели, че са безсилни да го склонят да се отрече от християнската вяра, мъчителите решили да действат по друг начин-  по заповед на управителя била доведена при Тимотей неговата млада и красива жена Мавра, за която той само преди няколко дни се оженил.

В недоумение стояла младата жена, като гледала своя измъчен мъж, който не искал да я види. Не мога ли аз да ти помогна, и що мога да направя за тебе?, попитала тя. 

Ти можеш да оставиш всичко и да вървиш с мене на подвиг заради Христа, нашия Спасител, отговорил Тимотей.

Вдъхновена от Светия Дух, Мавра пристъпила до управителя и му казала: Ти ме привлече тук и ми обеща богати награди, за да погубиш душата ми, но ти не ще ме победиш чрез своите обещания. Аз се облякох в оръжието на Христа, моя Бог, и чрез Неговата сила смело стоя пред тебе.

Нима и ти предпочиташ смъртта пред живота? - запитал я учуденият управител и след много опити да я разубеди, заповядал да подложат на изтезания младата жена. 

Господ подкрепил младата мъченица. Тя понесла всички изпитания. Като видял нейната непоколебимост, Ариан заповядал да разпънат на кръстове младите съпрузи, един срещу друг. В такова положение те прекарали девет денонощия, утешавайки и ободрявайки един другиго. На десетия ден душите им отлетели в небесата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови