Разследват двама за присвояване на десетки хиляди левове чрез настоятелството на СМГ

Александра Маркарян 01 февруари 2018 в 12:23 6951 0

Снимка Авторът

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за злоупотреби с пари на настоятелството на Софийската математическа гимназия. Това е видно от отговор на Софийска градска прокуратура до Станислав Бояджиев - родител на ученик в СМГ, с копие от който OFFNews разполага. Той е изготвен на 19 януари и получен на 26-и същия месец.

Сигналът му, за който писахме през септември 2017 г., бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до СГП и бе подкрепен от още 12 родители.

Опасенията им за кражби се породили, когато разбрали, че парите за такси и нощувки, които родителите платили за участието на приблизително 100-те деца в математическо състезание в Созопол, всъщност са били осребрени на името на настоятелството. Те платили по 273 лв., без да получат документ за разхода, след което установили, че е издадена фактура на името на настоятелството, която била осребрена в София от бюджета му. А той се формира от дарения и от таксите за съботно-неделните курсове по математика (около 1 млн. лв. за 1 г.), които отново родителите плащат.

Родителите се опасяват, че това не е единичен случай - децата им ходят на не едно и две състезания извън София всяка година - и че сумите във фактурите са завишени спрямо реално направените разходи. Сигналът обаче е за това конкретно състезание и провеждането му от 2013 до 2016 г. включително.

В отговора си от прокуратурата пишат, че след постъпването на сигнала е била извършена проверка от полицейски органи от СДВР и след нея СГП е образувала досъдебно производство за това, че през периода от септември 2013 г. до септември 2016 г. "при условията на продължавано престъпление две длъжностни лица - член на Съвета на настоятелите и председател на Контролния съвет на Съвета на настоятелите при сдружение  "Училищно настоятелство "Паисий Хилендарски" при СМГ, гр. София - са използвали своето служебно положение, за да набавят за себе си противозаконна облага - парична сума в общ размер на около 22 600,00 лв.

Ако бъде доказано престъпление, виновните могат да лежат в затвора 3 години.

В писмото не се уточняват имената на проверяваните две длъжностни лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови