Река Чая заля международния път Е-80, жители на Садово излизат на протест

OFFNews 02 август 2018 в 15:19 4585 0

Река Чая заля международния път Е-80, жители на Садово излизат на протест

Три пловдивски общини – Садово, Родопи и Куклен, обявиха частично бедствено положение заради река Чая, която изледе от коритото си и затвори пътища. Блокирани от водите са основни пътища в Садово и Родопи, пропаднал е път край кукленското село Добралък. Водата на река Чая заля и международния път Е-80. 

Ситуацията в Асеновград е тревожна заради свлачища по пътя към Смолян и преливащата река Чая, допълни областният управител. Очаква се всеки момент и община Асеновград да обяви частично бедствено положение, съобщи областният управител Здравко Димитров.

Заради прелялата река тази сутрин е затворен за движение пътният участък между селата Катуница и Ягодово. Кметът на Катуница Красимир Юруков обясни, че реката е скъсала дигата на същото място, където имаше пробив преди около месец.

Залети са над 400 декара земеделска земя. Кметът Красимир Юруков уточни, че са разрушени около 60 метра от нея на около 300 метра след мястото, където бе скъсана в края на юни. От "Напоителни системи", чиято отговорност е съоръжението, веднага са започнали укрепване на мястото, но коритото е непочистено от наноси и храсти и опасността при всеки дъжд си остава, добави кметът на селото.

Коритото на реката е под юристдикцията на Басейнова дирекция, чиито специалисти, по думите на Юруков, и днес са направили поредния протокол за случилото си. Наводнените ниви са същите, залети при предишното наводнение, допълни кметът. Собствениците на по-голямата част от тях се успели да ги презасадят с нови култури, които отново обаче са унищожени, каза Юруков.

Междувременно жители на Катуница, Чешнегирово и Садово се готвят да обявят тази вечер гражданско неподчинение заради бездействието на държавните институции след бедствията. Недоволните се събират в 18.30 часа на Кемера, на Цариградско шосе. 

„Заставам твърдо зад тях”, каза кметът Здравков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови