Ректор осъмна с кирки, забити в колата му (обновена)

Александра Маркарян 14 юни 2019 в 13:06 21289 2

Снимка Светлана Лесидренска/Фейсбук

Ректор осъмна тази сутрин с две кирки, забити в семейния автомобил. Снимка от стореното с колата на проф. Венцислав Вълчев от Техническия университет във Варна публикува съпругата му Светлана Лесидренска и коментира, че "явно кандидат ректорската кампания е в разгара си! Вече сме на етап - дойдоха тези с кирките и лопатите!".

Проф. Венцислав Вълчев, снимка: ТУ-Варна

Зловещата находка, напомняща рекета и уличната разправа на мутрите от 90-те години на миналия век в България, се случва само 10 дни преди провеждането на избори за нов ректор, в които проф. Вълчев е кандидат. Тя връща лентата и малко назад, в началото на 2019 година, когато в същия университет за първи път бе отстранен ректор за плагиатство "в особено големи размери". Тогава със заключение, че Росен Василев е станал доктор на науките и професор, като е преписвал дословно чужди трудове, излезе Комисията по академична етика към министъра на образованието. Василев отрече обвиненията пред OFFNews, но това не попречи на министър Красимир Вълчев да назначи за служебен ректор проф. д-р инж. Розалина Стефанова Димова със задачата да проведе избори. След тях избраният проф. Вълчев пое управлението до края на изтичащия след месеци мандат.

Потърсен от OFFNews за коментар, проф. Вълчев сподели: "В 7 ч сутринта заварих личния си автомобил с две забити кирки. Извиках полицията. Дойдоха дознатели, които проведоха дознание със съседите, след което взеха кирките, за да търсят ДНК. Обиколиха квартала, за да проверят има ли камери. В районното управление разказах, че сме в кампания за избор на нов ректор, аз и още двама кандидати".

Другите двама кандидати са доцентите Антон Георгиев и Божидар Дяков. Първият е от екипа на отстранения ректор и уволнен преподавател Росен Василев. По думите на проф. Вълчев, Василев често ходи в университета и провежда кампания в полза на кандидата Георгиев. Срещал се с хора, убеждавал ги. Кандидатурата на настоящия ректор обаче е подкрепена от пет от шестте звена на университета и зад него застават почти 100% от преподавателите и служителите в тях. Другите две кандидатури са индивидуални, казва ректорът.

Отстраняването на Василев бе съпътствано и с оповестяването на одитен доклад на Министерството на образованието и науката за управлението на университета през последните две години. Той разкри множество нарушения и зададе ясни препоръки. "Следваме стриктна финансова и стопанска политика, съгласно препоръките в одитния доклад на МОН", уверява сегашният ректор. Той споделя, че когато встъпил в длъжност, се наложило да преразгледа и/или прекрати договори, които не са били изгодни за университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

svetlanata

14.06 2019 в 17:05

Този човек е готов на всичко за власт. Може би сам го е направил за да хвърля кал по конкурентите си. Не му е за пръв път. Така за конкуренти му на предходните избори бяха подхвърлени доноси в последния момент. Дано наистина полицията го залови.

7926

1

Ирена Колева

14.06 2019 в 14:18

Хахахаа... иска да прикрие борбата между двете фирми, които сега се борят за да вземат охраната на университета: БГ-СОД и Ахил секюрити... Александров е обещал и на двете, ко шъ прай сега?!?