Ректорът на Художествената академия подаде оставка, заплати няма

Александра Маркарян 13 декември 2019 в 19:36 5603 2

Ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев е подал оставка на днешното заседание на Академичния съвет, на който трябваше да обясни къде са изчезнали стотици хиляди от парите за заплати на преподаватели и служители, както и защо са отклонени суми от перото за студентски стипендии.

Заседанието не беше открито за медиите. За станалото на него съобщи БНР, след което пиарът на висшето училище Диди Спасова потвърди информацията.

Нов ректор ще бъде избран на 15 януари, за когато е насрочено Общо събрание на Академията. Дотогава длъжността ще изпълнява зам.-ректорът по учебната част доц. д-р Бойка Доневска.

Кризата породи неизплащането на заплатите на преподаватели и служители за ноември, които е трябвало да бъдат преведени на 26-и същия месец. Спешна проверка на МОН показа, че пари от перата за заплати и стипендии са отклонени за капиталови разходи. Синдикати подозират, че с тях е плащано по договори за изграждането на новия учебен корпус на НХА, който е почти готов. Близо 3 млн. лева за него са осигурени по европейски проект, но договорите за строителството надхвърлят значително тази сума - те са в размер на 7,55 млн. лева. В същото време, част от сумата по проекта ще трябва да покрие висшето училище, защото има финансова корекция от страна на управляващия орган на оперативната програма, която е близо 276 000 лева .

Днешното заседание на Академичния съвет бе свикано с цел ректорът да обясни какво се е случило с липсващите 600 000 лева. На въпрос разяснил ли е основния въпрос Диди Спасова каза: "Не съм чула да има ясно обяснение".

Оставката не решава въпроса с липсващите заплати. МОН не може да отпусне допълнително пари на НХА, защото това би означавало да наруши закона - държавната субсидия за висшите училища се изчислява по формула, в която са включени броят на студентите, годишната издръжка на студент и други показатели.

На АС днес е била сформирана комисия, която трябва да се заема с разрешаването на проблема.

OFFNews търси многократно проф. Драчев за коментар днес, но той не отговори на телефона си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6400

2

ELPIDA

13.12 2019 в 23:43

Е не е гот и сред средите на изкуството да има корупция!

6400

1

ELPIDA

13.12 2019 в 23:42

Е не е гот и в сред средите на изкуството да има корупция!
 
X

Да помогнем на украинските деца!