Ректорът на СУ се извини за гафовете с настаняването

След изтичането на лични данни на студентите в интернет и часовете, които те прекараха по опашки проф. Герджиков обясни, че основният проблем е... липсата на стаи

Александра Маркарян 01 октомври 2018 в 14:11 3481 0

Ректорът на Софийския университет и председателят на Студентския съвет се извиниха за гафовете с настаняването в общежития тази година.

След като хора получиха неоторизиран достъп до личните данни на всички кандидатстващи за общежитие, след което информацията за това кой студент къде е настанен беше публикувана от Комисията по настаняване и след като студентите бяха принудени да чакат часове на опашка, за да се настанят, днес ректорът проф. Анастас Герджиков обяви, че основният проблем е бил липсата на стаи.

"Имахме няколко вида проблеми. Основният беше липсата на достатъчно стаи, поради това, че Софийският университет и други университети правят ремонти. МОН и след това Министерският съвет осигуриха голяма сума, за разлика от друг път, за ремонт на студентски общежития. Нямаше как те да бъдат ремонтирани едновременно, защото няма как да освободим стаите от студенти наведнъж, така че се ремонтира поетапно и ремонтът не е свършил напълно - заяви проф. Герджиков на брифинг след откриването на академичната година днес. - Вероятно ще свърши около 20 октомври.

Подобно е положението и в други университети, поради което има недостиг на стаи. Той се усети най-много при нас, тъй като разпределението на студентските общежития преди 20 години е било несправедливо - университетите с повече студенти са получили по-малко стаи, университетите с по-малко студенти са получили повече стаи. Демографската криза намали студентите, те намаляха на повечето места, но въпреки това разпределението си остава непроменено. Още миналата година говорихме с министър Вълчев, че трябва да се помисли за ново разпределение. Тази година отново поставяме въпроса и се надяваме то да се случи."

Все пак ректорът призна, че е имало и "субективни проблеми":

"Най-напред Комисията по настаняване, Студентският съвет, администрацията - всички допуснаха по някоя грешка и това създаде големи неудобства на настаняващите се студенти, особено първокурсниците. Затова използвам случая да се извиня от името на СУ на всички първокурсници, студенти, техните родители за неудобствата, които сме създали.

Даваме си сметка напълно колко трудно е било, когато дойдеш с багажа, да ти кажат, че няма да може да се настаниш днес. Не го приемаме леко, съжаляваме, че стана така, но наистина нямаше как да оправим нещата по-бързо.

В момента предприемаме няколко неща и до края на седмицата ще настаним повечето студенти, а до 20 октомври всички неща ще отпаднат, защото ще приключат ремонтите."

Председателят на Студентският съвет Георги Гълъбов също се извини от името на Студентския съвет за създалата се ситуация:

"Съзнаваме сериозността на положението и затова сме се постарали да направим всичко възможно, в рамките на правилника и закона, да запазим личните данни на студентите (след като списъците с информацията кой къде е настанен бяха публикувани в интернет и някой сигнализира, че на показ се излагат лични данни, те бяха свалени - бел. ред.) и да успеем да настаним всички.

Наред с това, сме стигнали до мнението, че за да се избегнат подобни проблеми в бъдеще, ще бъде сформирана комисия, която до края на седмицата да бъде в своя окончателен формат и която да установи къде са пропуските в системата за настаняване, за да може в рамките на следващата академична година да бъде завършена изцяло електронната система за управление на общежитията и да се даде възможността за автоматично настаняване на студентите, а също така да имат възможност да плащат онлайн, така че да не им се налага да се редят на опашки"

Системата за плащане онлайн е на около месец от завършване, увери Гълъбов.

Комисията има за цел да установи кой къде е сбъркал и да предложи пакет от мерки, за да избегнем в бъдеще такава ситуация, допълни ректорът и поправи студента, че няма да се чака до края на седмицата - до ден-два щяло да има решение на проблема със стаите, съвместно с другите софийски университети, които пък имали излишък.

В изложението на студента вече нямаше и помен от поисканите писмено от Студентския съвет оставки на директора на поделение "Социално-битово обслужване" (ПСБО) инж. Росен Костов и на главния инспектор в поделението Евелина Ликова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови