Ректорът на ТУ-Варна е отстранен: днес министър Вълчев назначи и.д.

Александра Маркарян 14 ноември 2018 в 16:41 6446 2

Ректорът на Техническия университет във Варна е отстранен за плагиатство. Днес министърът на образованието Красимир Вълчев е назначил временно изпълняващ длъжността на мястото на проф. Росен Василев, съобщи пресцентърът на МОН.

И. д. ректор става проф. д-р инж. Розалина Стефанова Димова. 

До момента проф. Димова бе заместник–ректор по научната, научно-приложна и проектна дейност в университета. Тя е преподавател по „Комутация и мултиплексиране в телекомуникациите“, „Телекомуникационни мрежи“ и „Цифрови преносни системи“.

Проф. Димова ще изпълнява длъжността до избирането на нов ректор, като ще има всички правомощия и задължения на ректор на висшето училище, включително да освободи от академична длъжност предшественика си и да организира провеждането на предсрочни избори за нов ректор.

С прекратяването на трудовия му договор, Росен Василев ще престане да бъде професор - академичната длъжност, която е заел на база 90 до 100% преписани чужди трудове, според Комисията по академична етика към министъра на образованието. Миналата седмица тя публикува доклад, според който Василев е станал по същия начин и доктор на науките. Научната степен също се отнема.

Констатациите в доклада вижте ТУК.

Днес на сайта на ТУ-Варна бе публикувано съобщение от името на Росен Василев, в което той е цитиран да казва, че случващото се е дело на "клеветници" и представлява "опити за груба намеса в академичната автономия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7926

2

Ирена Колева

15.11 2018 в 00:01

То съдът ще се произнесе... Петчленката на МОН е незаконно избрана, а и арбитрите им са приятели на Минчев и Фархи...също незаконно избрани пенсии като тях! Всички си обичаме ректора и се надяваме съдът да ни го върне!!!

8005

1

ognyanz

14.11 2018 в 22:39

Това беше един логичен завършек на тази дълга процедура по отстраняването на ректора на ТУ-Варна за плагиатство. Заради него се наложи да се променя закона за научни звания и степени. Оказа се, че за съжаление академичната автономия не ни предпазваот подобни случаи, а академичната общност в ТУ-Варна нямаше потенциала сама да реши проблема.