Ректорът на УНСС: МФ ще ни праща проверка? Учудвам се, че идват чак сега

Александра Маркарян 23 април 2019 в 19:57 7806 4

Всеки може да ни проверява, нека дойдат на проверка. Учудвам се, че идват сега, а не преди година и половина, когато се оказа, че под бъдещия ни учебен корпус се намират централен топлопровод и водопровод, което не беше отразено в документацията на проектантите. Така ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира заявката на Министерството на финансите, че предстои инспекция в икономическия университет. Тя пък бе направена в отговор на отворено писмо от ръководството на висшето училище до медиите, в което заявява, че държавата не е спазила ангажимента си за осигуряването на 10,3 милиона лева за строителството и оборудването на новия корпус в Студентски град - София. В писмото се казва още, че в резултат на това УНСС е пред запор на сметките.

Реакция на писмото дойде и от МФ, и от министъра на образованието Красимир Вълчев, който заяви, че МОН няма бюджетен ангажимент към УНСС и няма как да помогне в случая.

30-месечният договор за изграждането на допълнителния корпус е от декември 2016 г. Той е на база спечелен проект по Оперативна програма "Региони в растеж". Министерството на финансите трябвало да осигури 7,5 млн. лева съфинансиране чрез МОН - по 2,5 млн. за всяка от трите години 2017-а, 2018-а и 2019-а. Останалите пари до 10,3 млн. лева трябвало да бъдат платени за оборудване. Днес, само няколко месеца преди крайния срок, обектът е на етап груб строеж, изпълнител, който си иска парите и сметка, завишена с 1,2 млн. лева заради наложилото се преместване на топлопровода и водопровода - по думите на проф. Статев. Той се обърнал към медиите, защото многократните му запитвания до институциите не довели до резултат.

Днешната позиция на МФ започва с уверението, че "Министерството на финансите потвърждава вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв...", което проф. Статев коментира с думите, че е трябвало да пише: ""Министерството на финансите потвърждава, че не е изпълнило поетия ангажимент да осигури по 2,5 млн. лева в продължение на три години".

За да изпълнят този ангажимент, Финансите поставят условие: средствата от държавния бюджет да бъдат осигурени, "но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор". Това е абсурдно и против европейските правила - реагира пък проф. Статев. 

Той няма обяснение за отношението на държавата. "УНСС е най-голямото държавно висше училище, с над 22 хил. души студентска общност - студенти и докторанти. Това ли е отношението на държавата?", пита той и допълва, че ако парите не бъдат преведени, може да бъдат изгубени 4,5 млн. лева европейска помощ, с лихвите те ще надхвърлят пет милиона и накрая ще се наложи държавата да плати всичко.

По план в новия корпус трябва да има центрове за тестово електронно изпитване плюс още четири етажа с по четири 250-местни аули, зали и кабинети за преподаватели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

4

Tanos

25.04 2019 в 09:59

Чакаме да видим срещата на върха: агент "Стойновски" - агент "Буда". Какво ли ще стане? Боко (Буда) пак ще спасява с нашите пари, нещо дето трябва да се закрие. Бил уж най-големият университет, по каква статистика? Няма да е най-големият от на есен. Стига вече, да се бръкнат и да си платят. Преди две години тръбяха, че било с външно финансиране. Къде го това сега? Направете им заплатите като в СУ и ще си намерят пари за нещото дето не е нужно - хеопсовата пирамида на Статко-Татко (агент Стойновски). Ще гледаме и ще ахкаме...

10571

3

Hissarion

24.04 2019 в 15:27

Агент Стойновски се е овъртял тоя път в далаверата. Ще е много показателно ако основния икономически университет на България фалира.

12000

2

Velislav Minev

24.04 2019 в 12:37

Всички т.нар. преподаватели в най-корумпираното ВУЗ в Б-я да дадат по една заплата + по няколко рушвета, заедно с предложението на Tanos - и ето ви не 10, а 20 млн.лв.
Ревльовци...

11900

1

Tanos

24.04 2019 в 12:25

Ректорът Стати Статев, доносник на ДС, да не плаче като прелъстен и изоставен. Двата мандата в У. Съвет на БНБ (назначен от агент Гоце (Първанов) му носеха по 10-12 хиляди на месец или около 140 000 лева годишно. За 10 години милион и половина! Има си и къща в Гърция. Сега строи Хеопсова пирамида в задния двор, за да вземе 10% (или повече) комисионна, ето Ви още към поне два милиона, ти да видиш... А най-важното е, че няма нужда от този нов корпус. Някой журналист да се разходи из сградата, залите са празни, нЕма никой. Не взимат часове, студентите не ходят, но накрая всички имат дипломи, освен тези дето, да не дава господ, са починали. Даже и Боко се намеси, нали води Стати при папата. Колко ли е дал Статко на Боко за това, кой да ти каже...