Ремонтът на тръбата във Варненското езеро, която замърси водата, ще продължи месец и половина

OFFNews 21 май 2020 в 10:34 4001 0

Работата по ремонта на тръбата ще приключи до месец, месец и половина. Има готовност и за работа през нощта, за да може максимално бързо да се приключи, заяви кметът на община Варна Иван Портних пред БНТ.

Този коментар дойде, след като вчера беше извадена част от спукания водопровод във Варненското езеро. Преди дни стана ясно, че водата във Варненския залив е силно замърсена заради спукана тръба с фекални води, а това доведе до стотици килограми мъртва риба.

Портних обясни, че изграждането на тръбата е започнало през 2009 г. от гръцка фирма с българо-датски надзор. Пусната е в експлоатация през 2011 г., гаранционна е била до края на миналата година. 

Той добави, че ще се търсят съдебни претенции към гръцката фирма.

От думите му става ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало средствата за аварийния ремонт. Специализирани екипи вече работят, но дейността им е затруднена заради корабния трафик. 

"Южното парче от тръбата вече е на сушата, предстои да бъде извадено и северното парче и да бъде снадена тръбата и вкопана под дъното на езерото. Има предположения, че това не е правено от гръцката фирма, но това ще го установят органите, които правят проверката", каза Портних. 

За тъмната част на езерото, която се вижда на снимката, Портних коментира, че е обяснено и от Института по океанология, вижда се два вида планктон. Тъмния планктон, който е в езерото, и тюркоазния извън него. 

Още в края на август м. г. е скъсан канализационен тръбопровод, който е започнал да излива в езерото близо 8.3 хил. куб. м фекални води от два района с население, надхвърлящо 27 хил. души. Тогава администрацията в града е била запозната със замърсяването на водите, а вместо това кметът на града Иван Портних е обявил със своя заповед от 30 април 2020 г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града. Според директора на Института по океанология към БАН проф. д-р Снежанка Мончева оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

От думите на варненския кмет става ясно, че в годините са правени много инвестиции по отношение на опазване на водите на Черноморието, като ремонтът на голямата градска пречиствателна станция, която също се влива в езерото.

Не бива да се всява изкуствена спекулация по темата, каза още той.

"Всички органи, Басейнова дирекция, РЗИ, РИОСВ - всички, които следят за чистотата на водите, контролират и ако има някакви отклонения от показателите, веднага ще информират. Но това е Варненското езеро, което е свързано с тежките заводи на индустрията, на пристанищата, на корабостроителните и кораборемонтните заводи, Западна промишлена зона. Фактът с рибата се случва абсолютно всяка година, но това е езерото, не е морето - трябва да е ясно", каза Портних.

Кметът ще поиска също да се направи проверка за всички вливания във Варненското езеро, защото езерото е на три общини.

Бейхан Хасанов, началник-отдел "Рибарство и контрол" в ИА "Рибарство и аквакултури" във Варна пред Радио "Фокус" заяви, че е направена проверка по сигналите за умряла риба във Варненското езеро, като случаят е на територия, далеч от авариралия тръбопровод. 

Хасанов посочи, че инспектори на институцията ще продължат да следят северния и южния бряг. "Очакваме анализите и резултати от Басейнова дирекция и от РИОСВ", добави експертът.

Той припомни, че случаи на масово измиране на риба е имало и други години, като последния път е било през 2018 г.

Междувременно РИОСВ – Варна информира, че при съвместните проверки с Басейнова дирекция е констатирано червеникаво-кафяво оцветяване на водите в акваторията под Аспаруховия мост и Морската гара.

Причината за появата на това оцветяване, според експертите, е комплексна – комбинация от хидродинамични условия, климатични особености и високи концентрации на биогени и органични вещества.

Преди дни Басейнова дирекция и РИОСВ - Варна са извършили проверка и оглед по сигнал за мъртва риба в района на езерото от кв. "Аспарухово", "ТЕРЕМ КРЗ – Флотски Арсенал" и село Казашко.

Вчера започна проверка на езерото и от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови