Режимът в Перник ще бъде еднакъв за всички, водата няма да поскъпва

OFFNews 02 януари 2020 в 15:25 2575 0

Снимка Владимир Йончев

Язовир Студена е почти празен

Водата в Перник няма да поскъпва, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР. Той допълни, че се подготвя нов график на водоподаване, с който режимът да бъде уеднаквен за всички квартали на града.

До края на деня ВиК-Перник ще излезе със становище, че в ситуацията, в която се намира града в момента, няма да бъде подписано увеличение на водата.

Подготвя се и нов график за режим, обясни икономическият министър и съобщи, че с 20 литра в секунда е увеличен дебитът към язовир "Студена". 

В момента различните части на Перник и населените места осблужвани от местното ВиК имат различен график. В центъра на Перник има вода от 14:00ч. до 22:00ч. В някои села като Кладници и Драгичево, както и богаташкият затворен комплекс Делта хил имат вода от 06:00ч. до 21:00ч.

"Друго, което се прави - работи се по клон 2 и по пречиствателната станция. Но чакаме възлагането, което ще стане до края на деня от общината и се надяваме и пожарните служби да помогнат до края на тази седмица, за да се осигурят допълнителни количества вода", каза Караниколов. 

Ще се работи в местността "Попов кладенец":"Това са извори, пещерни извори. Водата е една и съща. Въпросът е да видим, ако изтеглим в момента водата, която е налична там като ресурс, да видим за колко време ще се възстанови. Ако се възстанови толкова бързо, колкото очакваме, това означава, че можем да предприемем съответните действия по-мащабно. Взехме решение, тъй като сме в криза - 10 локации по река Струма, извън язовир "Студена" - водата е чиста, в случай на ситуация, в която трябва да се осигурява вода, да имаме тези сондажи", добави министърът. 

Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и на водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключи до 2 месеца, след което се очаква, че рекордните загуби на вода по мрежата, които са около 65% ще намалеят.  На 31 декември правителството отпусна кризисно 30 милиона лева бюджетни пари за въпросния ремонт. Средствата са за цялостна реконструкция и така се гарантира на перничани, че дори при мъртъв обем на язовир "Студена", водата ще има всички необходими качества за питейно-битово водоснабдяване.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че министрите Караниколов и Николай Нанков ще стоят в Перник до разрешаването на проблема с водата. Той дори нареди на Нанков, който планирал да ожени през месец май, до сватбата да стои в Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews