Рибари излизат на протест заради пресушаването на Въча

Недоволните наричат изпускането на водата "умишлено убийство на река Въча"

ОFFNews 20 септември 2017 в 18:16 4962 0

Утре в центъра на Кричим група риболовни сдружения организират протест срещу решението на кмета на града Атанас Калчев реката да се пресушава между 8.30 и 17.30 часа всеки ден.

Рибарите наричат действията на управата на града "умишлено убийство на река Въча".

"Убийството се извършва по нареждане на кмета на гр. Кричим под фалшивия предлог, че ще се чисти коритото на реката, в което изобщо нямаше нищо за чистене. Дори и да имаше нещо за чистене, то можеше да се извърши без реката да бъде пресушавана - през 2004 г. почистиха коритото на река Марица в Пловдив без Марица да бъде пресушена", пишат рибарите в писмо до медиите.

"Убийството на река Въча се изразява в пълното пресушаване на коритото в гр. Кричим и надолу по течението. То е извършено от кмета на града в съучастие с НЕК ЕАД, с изричното съгласие на МОСВ. Едновременно с това е унищожена и защитена зона по Натура 2000 - "Река Въча - Тракия" по директивата за местообитанията на ЕС, която се обитаваше от защитени и приоритетни видове за опазване в реката", обясняват протестиращите.

Според тях в следствие на пресушаването са загинали тонове риба, която остава по сухите камъни. Това предизвиква "пиршества в махалите по поречието". Те твърдят, че реката е суха от 8.00 часа всяка сутрин, до 18.00 часа вечер.

Риболовните сдружения заявиха, че с изпускането на водата от коритото на Въча се постига "двойна полза" - за кмета на града, "който ще изхарчи пари за фиктивно чистене на коритото и НЕК, която ще си оправя съораженията".

"Съучастието на НЕК ЕАД се изразява в спирането на водата, която се изпуска от каскадата Доспат - Въча, за може да се извърши ремонт и на съоръженията на НЕК", продължават недоволните. 

За недоволството си рибарите се позовават на закона, който гласи, че реките текат с приоритет пред всички останали действия, които трябва да се извършат в коритото им:

"Законът за водите казва, че осигуряването на водните количества за оводняване на коритата на реките се осигурява приоритетно. Независимо какво се върши в коритото или по бреговете на реката, тя трябва да тече. Ето защо се организира протестът, като ще се търси отговорност от всички замесени лица - кмета на гр. Кричим, ръководството на НЕК ЕАД и ръковдството на БДИБР и на МОСВ", категорични са протестиращите. 

Преди дни от Асоциация на парковете заявиха, че изпускането на водата от реката ще има последствия за биоразнообразието. Експертите тогава изразиха притеснения, че три вида риба в защитена зона "Река Въча - Тракия" ще бъдат сериозно засегнати.

Това не е първо пресушаване на реката за тази година. В средата на юли водата от коритото и бе изпусната заради ремонта на "Цанков камък". Тогава също измряха тонове риба и бе организиран протест пред министерството на Нено Димов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews