Рибата във Варненското езеро измира, изваждат авариралата фекална тръба

OFFNews 20 май 2020 в 12:59 4405 0

Стотици килограми мъртва риба е открита на брега на Варненското езеро след силно замърсяване на водите, предаде Нова телевизия. 

От пресцентъра на община Варна съобщиха, че днес започва изваждането на първата част от авариралия фекален тръбопровод във Варненското езеро. 

От фирмата-изпълнител "Хидроремонт-ИГ" ООД, с която общината има рамков договор за работа по всички инфраструктурни строежи, ремонтни дейности, зимно почистване, озеленяване на града казват, че до момента е разкрита фланшова връзка 6, почистени и демонтирани са крепежните елементи.

"Разработена е технология за изваждане на освободената част от тръбопровода, подготвя се техниката за повдигането й от дъното. След съгласувателни процедури с Изпълнителна агенция "Морска администрация", днес ще се премине към практическото изваждане на първата част от авариралия тръбопровод", обяснява фирмата-изпълнител. 

Обектът е бил изграден от фирма SFELINOS S.A. през 2011 година, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите и е въведен в експлоатация с разрешение за ползване на 6 декември 2011 г.

Преди дни стана ясно, че ремонтът е на стойност близо 1,3 млн. лв.

Вчера Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са извършили проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро.

"При извършения оглед на място в района са установени единични бройки мъртви малки екземпляри попче и гюмюш на брега и в акваторията", коментират от БДЧР.

Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните (in-situ) данни регистрират кислороден дефицит в ограничени райони. Ще бъдат извършени и лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата.

Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис и без опалесценция на повърхността, твърдят от дирекцията по повод проверка за скъсната тръба, изливаща фекални води директно в езерото. Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.

Преди дни стана ясно, че водата във Варненския залив е силно замърсена заради спукана тръба с фекални води.

От сателитни снимки на Варненския залив се вижда тревожния размер на замърсяването с фекални води, предизвикано от авария с канализационна тръба.

Още в края на август месец миналата година е скъсан канализационен тръбопровод, който е започнал да излива в езерото близо 8.3 хил. куб.м фекални води от два района с население, надхвърлящо 27 хил. души. Тогава администрацията в града е била запозната със замърсяването на водите, а вместо това кметът на града Иван Портних е обявил със своя заповед от 30 април 2020 г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града.

На снимката се вижда тъмното оцветяване на водата във Варненското езеро, както и в свързването му с морето.  

Според директорът на Института по океанология към БАН проф. д-р Снежанка Мончева, оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

Междувременно миналата седмица Варненската окръжна прокуратура съобщи, че е започнала две проверки по публикации в пресата, които трябва да установят "дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро".

Подобен случай на умряла риба имаше и преди две години. Тогава специалистите установиха, че масовото измиране на рибата се дължи на ниското съдържание на кислород и високото съдържание на амониеви йони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови