Робот може да помогне на хиляди да проходят. Държавата не го иска, а плаща прескъпо

Александра Маркарян 12 юни 2018 в 12:14 16186 2

Приблизително 4 пъти повече хора умират след инсулт в България, отколкото в Германия. При повечето оцелели качеството на живота е влошено сериозно. За да не останат парализирани, е жизнено необходимо почти незабавно да започне адекватна рехабилитация. У нас тя обаче е сериозно пренебрегвана. Докато за претърпелите инсулт НЗОК плаща едноседмична рехабилитация (в Германия са осигурени 6 седмици), което всъщност е равносилно на това да изхвърлиш парите, за редица заболявания, при които от рехабилитацията зависи дали някога ще проходиш, Касата не плаща и за 1 ден раздвижване.

Например за децата с церебрална парализа е осигурена частична рехабилитация (с уредите LokoHelp, купени през 2013 г. благодарение на Българската Коледа), докато навършат 6 години. След това държавата превръща родителите им в просяци, които молят за пари за рехабилитация в чужбина чрез дарителски кампании. 30-ина от тях се одобряват от Фонд за лечение на деца, за което държавата плаща скъпо и прескъпо.

Фондът обаче не приема молби от възрастни. Хората с Паркинсон, множествена склероза, претърпелите мозъчна травма са обречени.

Решение има. По-ефективно е и далеч по-евтино. Нарича се локомат - робот, който може да изправи на крака хората, при които е приложен. Той ги учи да ходят отново. Човек влиза в робота и той го движи по програма, която е заложена в компютъра му и наподобява физиологичната походка. Компютърът получава информация коя мускулна група работи слабо и изготвя индивидуална програма за следващата терапия.

Шансът пациентът да проходи отново, или поне да може да се обслужва самостоятелно, е 50%, според научните публикации.

Един Lokomat ProV6 с два модула: за деца и възрастни, струва 280 000 евро - по-малко от годишните разходи на държавата за изпращането в чужбина на избраните от  Фонд за лечение на деца в чужбина за рехабилитация (между 300 хил. и 450 хил. евро). Но държавата не го купува. На въпроса "Защо?" няма разумен отговор. Остава само един: "Защото не иска".

С него не се примирява д-р Анелия Хохвартер - български лекар, който повече от 20 години живее и работи в Австрия. След близо 21-месечните ѝ опити да пробуди българските институции, тя се свърза и с OFFNews, за да даде гласност на проблема.

Д-р Хохвартер започва дарителска кампания за закупуването на локомат за рехабилитация на хора със загуба на двигателни способности на 18 септември 2016 г. Изпраща и писмо до 20-ина български институции. Надеждата ѝ е президентът, премиерът и министрите да откликнат, да задействат държавната машина и да допълни недостигащите от кампанията средства за купуването на робота.

За година и 8 месеца кампанията "Локомат за България" набира 39 086,47 лева и 4 091,36 евро. Допълнително, благодарение на различни мероприятия, постъпват още 2760 евро. Но българските институции не откликват. Повечето дори демонстрират неуважение и не ѝ отговарят.

Д-р Анелия Хохвартер показва как работи локоматът. Снимка: Личен архив

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови