Родители искат уволнението на директорката на училището на Бойко Борисов в Банкя

OFFNews 22 март 2019 в 19:24 4633 0

Родители поискаха отстраняването на директорка на училище в Банкя чрез отворено писмо до премиера, министъра на образованието, кмета и омбудсмана. Писмото, изпратено и до медиите, касае 78-мо средно училище "Христо Смирненски" и под него са се подписали 394 души към настоящия момент.

Родителите пишат за "дългогодишни и системни проблеми" в "Христо Смирненски" и молят за назначаването на ново ръководство, "което да се погрижи прекрасната училищна база... най-голяма в България".

Те се обръщат към премиера Бойко Борисов с надеждата, че той - като възпитаник на същото училище и син на дългогодишна учителка в него - ще вземе присърце въпроса.

Разпространяват и запис, от който се чува женски глас да разпорежда на учителите да не обръщат "никакво внимание на родителите" и да не ги оставят да казват мнението си. "Нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката" - се чува на записа. Директорката потвърди автентичността му пред bTV, но увери, че думите ѝ са извадени от контекста - тя имала предвид агресивни родители, които застрашавали децата.

Директорката заяви, че записът е незаконно направен и ще потърси правата си в съда.

Ето какво пишат родителите до бившия възпитаник на 78-мо Бойко Борисов:

78 СУ „Христо Смирненски“ е най-голямото училище на Балканите, базата е с изключителен потенциал и размери и се намира в силно населен и желан за пребиваване район. Преди управлението на г-жа Неделчева (Весела Неделчева е настоящата директорка - бел. ред.) училището поемаше всички деца в района на гр. Банкя и деца, които пътуваха от София, за да учат в нашето хубаво училище. В момента, вместо да привлича много ученици и учители, училището остава полупразно. В начален и основен курс паралелките са между три и четири, тъй като е изключително сложно за работещите родителите да организират логистика и транпорт за малките си деца и са принудени да се примиряват с нередностите в училището. След 7 клас, когато децата стават способни да пътуват сами, остава само по една паралелка от всеки випуск, тъй като учениците напускат и отиват в други училища, поради ниското ниво на образоване, системните закононарушения и психологическия натиск, който г-жа Весела Неделчева оказва върху учители, ученици и родители.

Училището страда от много голям недостиг на качествени преподаватели и на преподаватели изобщо, тъй като постоянно, заради тормоз от страна на ръководството, напускат учители, принудени да си търсят работа в други училища. Ето някои от напусналите през последните няколко години учители: Живко Mъшев,  Евдокия Григорова, Елза Якова, Ани Петрова, Александрина Стоянова, Евелина Петрова, Диана Борисова, Елена Василева, Александър Василев, Юлия Пранджева, Димитър Яранов и др. Това се отразява изключително негативно на образователното ниво, на цялостната атмосфера и динамиката в училището.

Липсата на преподаватели налага привличане на учители в пенсионна възраст, част от които имат проблеми с паметта и други такива, които са неспособни да се справят с преподаването на учебния материал.

Назначават се дори хора, представляващи опасност за децата. Като драстичен случай искаме да споменем учителка алкохоличка. След наш сигнал, учителката беше отстранена за 1 месец , след което бе свикана родителска среща, в присъствие на директорката , която направи опит въпросната учителка да бъде върната на работа, тъй като била минала
едномесечен курс на лечение и е годна да упражнява професията си.

От години има практика в училището, в четвърти клас, голяма част от класните ръководители да се преместват в друг клас и да се подменят с непознати за децата преподаватели. Това се отразява негативно на подготовката и дисциплината на децата, в тази много важна за тях година, с която приключва началния етап от образованието им и им предстоят изпити за национално външно оценяване. Буквално до първия учебен ден родители и деца са в неведение кой ще им бъде класен ръководител.

Това води до големи проблеми с дисциплината, с усвояването на материала и до липса на необходимото за децата пространство в класната стая.

Много обезпокоително е, че административни санкции, като преместване в друг клас, отстраняване от кръжоци и допълнителни дейности се налагат на децата на хората, осмелили се да сигнализират някаква нередност, а такива, според ръководството, не могат да се прилагат към деца, за които многократно са подавани сигнали от учители и родители, че системно пречат на учебния процес, проявяват агресия и създават ежедневно проблеми.

Училището разполага с чудесен басейн, който остава неизползван през голяма част от годината. В седмичната програма на децата часовете по плуване са заложени още от началото на учебната годината. Басейнът, обаче, редовно влиза в експлоатация едва в края на първия срок , неясно поради какви причини. И така всяка година децата ни
са лишени за голямата част от учебната година от тази прекрасна възможност, която съществува в малко училища. Скандалният запис на госпожа Весела Неделчева, директор на 78 СУ „Христо Смирненски“, разпространен наскоро в медийното пространство, е изключително илюстративен за дългогодишната ситуацията в нашето училище.

Разчитаме, че всички отговорни институции, ще предприемат спешно нужните мерки за разрешаване на проблема в 78 СУ „Христо Смирненски“, който се отразява на децата, учителите и цялата общност в Банкя.

Предварително ви благодарим за съдействието!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови