Родители протестираха заради проблеми с детски онколекарства, МЗ обеща облекчени процедури от септември

OFFNews 11 юли 2019 в 16:00 1475 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред здравното министерство заради тромавата процедура за отпускане на средства за онколекарства след прехвърлянето на дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина към Здравната каса. 

Сигнали за проблема бяха подаде още през април. Здравните власти обаче признаха за тромава процедура и решиха да направят стъпки за облекчаването ѝ след скандала около лечението на починалото от левкемия 6-годишно дете, на чието семейство болницата връчи фактура за заплащане на медикаментите. 

От Сдружението на децата с онкохематологични заболявания излязоха на протест днес, за да покажат, че няма да позволят да се неглижира повече проблемът и настояват той да получи решение. 

Част от проблема с онколекарствата идва от това, че те не са регистрирани у нас и се изтеглят, защото фирмите не искат да ги продават на цените в позитивния списък. За отпускането им е създадена и изключително тромава процедура, която води до допълнителни затруднения. 

От здравното министерство обещават облекчението на процедурите да е факт от септември. 

„Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения. Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – Здравна каса", заяви днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила", уточни тя. 

По думите ѝ оптимизиране на процедурите ще има за всички заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група пациенти. 

Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време – 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти, каза Начева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови