Родители, спрете да рушите авторитета на учителите!

Синдикат 'Образование' зове просветния министър, премиера и президента да 'озаптят' майките и да не оставят системата в 'родителско робство'

OFFNews 17 февруари 2020 в 13:59 33504 8

С остра позиция по повод все по-честата намеса на родители и родителски организации в образованието у нас излезе синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа". Под заглавието "За авторитета на учителя и зависимостта от родителите" председателят му д-р Юлиян Петров зове разрушаването на авторитета на учителите да спре, като за целта властта се намеси и сложи точка.

Публикуваме позицията със съкращения.

Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Именно признаването и уважението на учителския труд е гаранцията за високите нива на ученическите резултати във всички видове изпити и добра реализация в обществото и на пазара на труда, но най-вече е основа на високата гражданственост и държавност.

В България учителският авторитет има спешна нужда от реанимация. Поглеждайки с широко отворени очи днешната действителност в българското образование, ежедневно може да видим примери на грубо вмешателство от родители и родителски организации в училищните политики. Свидетели сме как държавни и общински институции не се намесват или са много плахи да застанат зад образователните институции и не спират да флиртуват с родителите, но с тези, които са най-агресивни и най-високо крещящи, тези с най-големите, необосновани и даже опасни претенции.

Днес учителят и директорът са оставени сами, особено тогава, когато имат най-голямата нужда от подкрепа и защита. Това са „скандалните ситуации“, когато някой родител, припознал себе си като авторитет или експерт, извършва действия, които брутално уронват авторитета на учителя, директора и образователната институция. Тези им действия уронват авторитета и на регионалните управления на образованието, и на Министерството на образованието, и на правителството на България, на цялото ни общество. Защото става дума за нашата устойчивост като народ, на възпитанието на подрастващите в гражданственост и дълг – въпрос на национална сигурност, тъй като се поставят на карта държавността и съществуващия ред.

Крайно назряло е времето да се попитаме честно и с цялата отговорност на граждани на Републиката каква искаме да бъде България утре, за да я сътворим днес...

Ако се противопоставяме и не приемаме държавния ред и законност, ако искаме в нашата държава правилата да са изключение, достойнството и добротата считаме за отживелица, а липсата на срам и бруталното нахалство е просперитет, то ние сме на прав път да превърнем народа в население, а държавата – в територия. Но ако искаме модерна, демократична и гражданска държава с правов ред и съхранени вековни духовни ценности, с почитане на родителския и институционален авторитет, доминация на честта над безчестието, трябва да признаем, че тази ценностна система, този морал през последните няколко века по целия свят, а и у нас, се формира в училище и от учителя и неговия авторитет.

Най-жалкото в шумните кампании е заклеймяването на учителя, който уж е приеман за икона на националното възпитание, а е завързан на позорния стълб за опозоряване и обругаване от „достойните и безгрешни” граждани. И така се ражда една нова възпитателна парадигма – всички са маскари, даже и тези, на които поверяваме децата си. Чрез насърчавания разпад на учителския авторитет категорично няма да гарантираме по-добра образователна система с резултати и реализации, очаквани от нас – родителите.

Всеки ден наблюдаваме лоши примери, които се дават на нашите ученици с активните, „компетентни” напътствия от родители за справяне с учителите, заливайки с жалби институции и медии, за да наложат свои решения, насочени срещу учителите на нашите деца. Още по-жалко е, че липсва дори и един пример за министерски служител, който да се изправи и твърдо да заяви: „Скъпи родители, спрете да се месите в работата на учителя и директора и училището. Вашата роля е да партнирате, да помагате в СПАЗВАНЕТО на училищните правила. Който не ги спазва, с цялата обективност и строгост на закона и училищния правилник, ще понесе своята отговорност!“

Такъв кураж е проявил и е сторил в не толкова далечното ни минало министър-председателят Стефан Стамболов през 1891 г., който чрез Закон за народното просвещение отнема правото на родители и училищни настоятелства да назначават и уволняват учители и да се месят в работата на учителя: "... За да се положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания". И това с ясното съзнание за силата на авторитета на учителя...

Днес резонно се питаме дали министърът на образованието, премиерът или президентът на България ще дръзнат да озаптят и наложат мярка за онези родители, взели се за ментори, съдници и даващи възмездие или ще оставят образователната система в родителско робство...това само бъдещето може да покаже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

8

анджи

03.03 2020 в 13:44

НА КАКВО МОЖЕ ДА НАУЧИ ДЕЦАТА Г-ЦА НАТАША ЕВГЕНИЕВА ОТ ПЕРНИК,СТАРШИ УЧИТЕЛ ПО БЕЛ/40 год. стаж/,която диктува на частните си ученици какво да мислят/дали плаща данъци/,на която неможе да се обясни ,че жилищните блокове не са "общежития"/ не се крещи,не се надува телевизора по всяко време-защото тя има много свободно време/,не си мръсница,защото нежелаеш да слушаш телевизора ,когато си бил нощна смяна и си платил огромни данъци от който тя получава заплата

3007

7

Nikolina Popova

22.02 2020 в 15:04

Децата имат права, родителите имат права, само учителите нямат никакви. Всеки разбеснял се родител може да отиде и да ги сравни със земята пред очите на децата, да ги подлага на телефонен тероризъм, да ги обвинява във всевъзможни простотии, които ще изфабрикува ограниченият му мозък. Колко жалки са учителите! Защо търпят това отношение? Нима не могат да си намерят по-достойна работа?!Нека мамините синчета и разлигавените дъщерички да ги учат нередовни учители. Това заслужават! Моята дъщеря учи в частно училище и там всички се държат с уважение към учителите. На родителите в държавните училища, които плюят учителите в присъствието на децата си, ще кажа само - децата ви са в училище няколко години, а при вас ще са цял живот...днес ги учите на неуважение към учителите си, но утре вие сте на ред.

23293

6

Стефан

21.02 2020 в 22:01

Т.е., според тебе, родителите и децата трябва да управляват образованието?
Знаеш ли какво е яйцето да учи кокошката? Не се напъвай чак толкова, да учиш баща си как се правят деца.

12182

5

sawall

21.02 2020 в 17:04

Понеже все пак е 21-ви век, родителите и родителските организации абсолютно трябва да имат отношение и дума за образованието на децата. Да се спре рушенето на авторитета на учителите би било хубаво (макар че по българските земи даскалът има лош авторитет откакто го има). Но да не се отнема думата на родителите!

"Вашата роля е да партнирате, да помагате в СПАЗВАНЕТО на училищните правила." - тези правила трябва да са обмислени и приети с консенсус от родителите (и децата), а не спуснати от някой бюрократ.

С една дума, нужни са реформи в образованието за да се вкара най-после във втората половина на 20-ти век, а защо не дори и в 21-ви.

23293

4

Стефан

19.02 2020 в 07:12

"Да се развиват"?
Също така, не може истеричен крясък да е окончателна присъда.

Йети, или подобна маймуна, могат да разкажат за какво става дума. ТОЗИ сайт Е доказал, че може да изобличи учители-измамници.
Сега е ред на мамчетата, да докажат своята правота.

4006

3

yetti

17.02 2020 в 17:17

Глупаци, авторитетът е нещо, което се гради от съответния учител !

Не може учител, който пише с грешки да учи детето ми на правопис.
Както и не мога да го уважавам след като го хвана в опит да замаскира погрешно преподадена задача с "детето не е разбрало".

Със страх от съд ли ще ме накарате да уважавам калпавите учители и да си мълча, без да им показвам грешките им с надеждата че имат желание да ги поправят и да се развиват?

12536

2

yavor

17.02 2020 в 16:07

Нашата образователна система е толкова остаряла, че с единия крак е още преди 1990 г. Вместо да пишат безсмислени декларации от "Подкрепа" да вземат да защитят правата на учителите, които са преуморени и физически и психически и трудно се справят с ежедневните си функции. И ако искате да останат деца в България, които да ходят на училище, е крайно време да се замислите за системата, която от 20 години тотално е загубила всякакъв авторитет.

6000

1

ежко

17.02 2020 в 14:09

Тези луди ли са? Става дума за децата ни! Разбира се, че учители и директори следва да са под контрола на родителите! Нещо повече - същото важи и за МОН и РУО!