Родители търсят подкрепа за създаване на специализиран образователен модел за деца с аутизъм

OFFNews 05 март 2019 в 21:30 2760 0

Родители на деца с аутизъм търсят подкрепа за създаване на първия специализиран образователен модел за  българските деца с аутизъм и техните учители в общообразователното училище. 

Сдружение Образователно равенство - Аутизъм е основано от родители, учители и приятели на деца с разстройства от аутистичния спектър в България.

"Ние произвеждаме образователни ресурси и публикации, инициативи за набиране на средства, обучения, терапевтични интервенции и проекти, насочени към защита на гражданските права на децата и младите хора със специални нужди, борба със социалната стигма и подпомагане на ефективното образование и интеграция на децата и младежите с различия в ученето", обясняват от сдружението.

Сдружението набира средства за Пилотен иновативен проект за внедряване на адаптирана образователна програма в училище, насочена към деца с разстройства от аутистичния спектър (РАС) в предучилищна и училищна възраст.

Новият образователен модел ще бъде апробиран в начално Прогресивно училище, с потенциал въвеждането му в общообразователни училища в бъдеще.

Програмата цели да насърчи приобщаваща и подкрепяща учебна среда, която, в крайна сметка, ще даде възможност на децата да участват в (ре-) интегриране в неспециализирани държавни училища. Експертен екип ще приложи за компактен брой деца в столично училище утвърдения в международната практика модел Competent Learner Model (CLM).

Иновативният пилотен проект се осъществява съвместно с Нов български университет, Института за прогресивно образоване и Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“, за да се осигури двугодишно обучение на двама обучители и трима CLM практикуващи специалисти, които ще стартират новата образователна програма с децата в Прогресивното училище от септември 2019 г.

За да помогнете, можете да изпратите дарителски SMS с текст на латиница  DMS RAVENSTVO на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1) или чрез другите опции, достъпни на страницата на кампанията в сайта dmsbg.com. 

Повече информация можете да получите и от Фейсбук страницата на Сдружение Образователно равенство - Аутизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови