Родители, учители и ученици излязоха на протест в защита на директора на СМГ

Александра Маркарян 29 август 2017 в 13:19 7064 5

Ученици, родители, учители и възпитаници на Софийската математическа гимназия защитиха директора Антони Стоянов, чиято оставка се иска от началничката на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. Днес те излязоха на протест пред сградата на Управлението в София.

Повод за избилото на повърхността напрежение в едно от най-силните училища в страната стана тазгодишното издание на математическото състезание "Европейско кенгуру". Спор между двамата съорганизатори доведе до незачитането на резултатите на учениците от СМГ и недопускането им до националния кръг. Един от членовете на националната комисия, ръководена от Сава Гродев, беше учителката по математика от СМГ Петя Тодорова. След решението за изхвърляне на СМГ от състезанието тя бе уволнена от директора с мотива, че е работила срещу интересите на гимназията. Пламна конфликт, в който се намеси и МОН в лицето на РУО.

"Вън бюрократите от РУО и МОН", "Не ни пипайте директора", "Оставете ни директора", "Искаме Стоянов", "Стоянов е директорът на СМГ" пишеше на плакатите, които десетките протестиращи вдигнаха пред прозорците на Кастрева и подчинените ѝ в РУО.

„Директорът е добър директор, добре управлява училището. Не може заради една учителка, която е уволнена – правомерно или не – да бъдат извивани ръцете на директора и да го карат да подава оставка“, коментира Симона Велчева, майка на дете от СМГ, която се включи в протеста днес.

Тя се възмути, че РУО, който трябва да регулира отношенията в училище, всъщност извива ръцете и притиска Стоянов да си подаде оставката, като му праща проверки и го обвинява в „хиляди нарушения, без да обявява какви са те“.

"Госпожа Тодорова твърди, че не е получила навреме резултатите (бел. ред. за „Европейско кенгуру“) от другия организатор и затова децата не са били класирани. Но тя знаеше, че има друг организатор, а като член на националната комисия тя трябва да направи подбор от всички явили се на предишния кръг. Как при нея се е получило разминаване? Резултатите са входирани в МОН на 9 май, защо не са стигнали до нея? Тя е била заблудена или какво", попита Чавдар Ванков, баща на ученик в СМГ, който също се включи в протеста.

Протестът се проведе там не само защото Кастрева поиска оставката на Стоянов. Поредица от несправедливи към децата им решения доведоха родители на протеста. Ванков разказа как детето му е било ощетено в оценката си на националната олимпиада, но нито той, нито други родители в подобна ситуация са срещнали разбиране в РУО. Напротив - попаднали в "Параграф 22". За да докажат, че децата заслужават по-високи оценки, работите им трябвало да бъдат разсекретени и прегледани отново, но пращайки ги на комисията, оттам отказали проверка с мотива, че не се занимават с неанонимни работи.

И РУО, и останалите институции останали глухи за протеста им. И днес родителите питат понесе ли някой отговорност и ако не - защо.

В мъгла е и отговорът на въпроса някой носи ли отговорност, когато подаде сбъркана задача за математическо състезание - нещо, което също беше факт.

Въпросите на протестиращите към шефката на РУО останаха без отговор - днес Кастрева не бе на работа. Вместо нея родители прие нейната заместничка Вилма Доменикова. Разговорът, до който не бяха допуснати медии, оставил усещането у родителите, че в РУО са на страната на Тодорова. Въпреки това те входирали декларация в защита на директора, подкрепана от подписите на повече от 60 души - преподаватели, общественици, родители и един бивш директор на СМГ.

Станалото на "Европейско кенгуру" е поводът, но не и причината, смятат бивши възпитаници на СМГ. Истинската причина е борбата за в контрола над парите, които влизат в СМГ от извънкласните дейности, например уроците. Той се осъществява от настоятелството, в което е и Тодорова, споделя баща, който твърди, че става въпрос за седемцифрена сума.

OFFNews е в готовност да публикува позицията на г-жа Тодорова във връзка с управлението на тези допълнителни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

5

безпартийна

18.09 2017 в 16:26

Проблемите с Европейско кенгуру не са от тази година. Факт е, че математическата общност от няколко години е разделена на два лагера. От едната страна е СМБ (Съюз на математиците в България), който е дългогодишен организатор на националните кръгове в това международно състезание. От друга страна е частното сдружение с името на състезанието на Сава Гроздев. Явно Гроздев е овладял МОН-чиновниците и е намерил начин да елиминира СМБ (и участвалите чрез СМБ деца от СМГ) чрез г-жа Тодорова. Нелепото е, че г-жа Тодорова е учител в СМГ. Така, че реакцията на г-н Стоянов е съвсем обяснима. От цялата работа остава горчивина както от поведението на чиновниците в МОН, така и от разделението в СМБ.

21061

1

рамбо

29.08 2017 в 14:18

А сега да видим популистите от МОН какво ще правят. Моге би ще съберат двата митинга - за и против директора и ще преброят кой е по-многочислен? Те така се решават въпросите у нас, който по-силно вика "ууууу" или "урааа" става на неговото. Липсва изслушване на аргументи и мислене