Роднините на убития студент внасят жалба срещу освобождаването на Полфрийман

OFFNews 24 септември 2019 в 10:30 3610 1

Семейството на убития през 2007 г. студент Андрей Монов ще внесе в прокуратурата жалба срещу предсрочното освобождаване на убиеца му Джок Полфрийман, съобщи бащата на момчето Христо Монов пред бТВ. 

Двама от съдийския състав се покриха с позор за цял живот. Техните действия са срам за българското самочувствие и в нарушение на закона, смята бащата. Според него е погазен чл. 32 от НПК, затова съдиите са кристили присъдата си "определение". Магистратите са нарушили закона с отварянето на деловодството на главната прокуратура и това е причината съпругата на Монов да внесе жалбата до прокуратурата.

Роднините смятат, че така определението ще бъде спряно и Полфрийман ще бъде върнат зад решетките. Христо Монов определи австралиеца за социопат, който не подлежи на промяна.

"Хора като Калин Калпакчиев и Весислава Иванова нямат място в този съд. Вярвам в българския закон, който бе тотално погазен", коментира Христо Монов.

Освобождаването на Джок Полфрийман предизвика вълна от недоволство. На 26 септември от 18 часа на столичния пл. "България" ще се проведе митинг срещу решението на съда.  

Междувременно ВМРО настоява за проверка на съдебния състав, който освободи предсрочно на свобода Джок Полфрийман. Тази сутрин младежката организация на партията внесе искане във Висшия съдебен съвет за дисциплинарно производство срещу съдиите, тъй като се съмняват в тяхната безпристрастност и независимост.

„Решението е взето под натиск, както от български организации, така и от международни. Очевидно това решение противоречи и на морала, и на справедливостта. Внасяме искане за дисциплинарно производство, за проверка на съдиите относно тяхната безпристрастност и независимост, също така и при откриване на процесуални нарушения, да бъде върнато за преразглеждане на друг състав на съда“, обясни Михаил Петров от младежката организация на ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови