Роми от Сливен и Карнобат за минути опразниха училища под страх, че социалните ще им вземат децата /обновена/

OFFNews 07 октомври 2019 в 14:13 6682 2

Заради страх, че социалните от "Закрила на детето" ще им вземат децата, роми от сливенския квартал "Надежда" за минути опразниха две училища. 

Ужасът от прилагането на "Стратегията на детето" накарал малчугани и родители да изпаднат в паника. След блъскане и викове около 500 деца били изведени от 6-0 и 8-о училище. От първото школо обясниха, че занимания имало до 10 часа, а часовете за втора смяна били отменени. Разгорещените родители обяснили, че някой ги предупредил за готвената акция и те хукнали към двете учебни заведения, за да си ги приберат. За броени минути дворовете почернели от паникьосани хора.  

Директорът на 8-о училище Галя Илиева отказа коментар. Полицията е осигурила охрана и безопасното извеждане на децата и преминаване им до ромския квартал „Надежда“.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес е на посещение в Сливен, заяви, че е информиран за случая. Той съобщи, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре организирани групи. „По мое мнение някой се опитва да насажда страхове и внушения. Някой се опитва да подмени проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе“, заяви Вълчев.

Родители от два ромски квартала в Карнобат са поискали да приберат децата си от учебните заведения. Причината е слух, разпространен в социалните мрежи, че социални служители искат да им ги отнемат. Информацията потвърди зам.-кметът на Карнобат Мария Генова, съобщи БНР.

Напрежението се е породило рано тази сутрин в едно училище и една детска градина в Карнобат. Родителите са научили от социалните мрежи, че полиция и социални служители са прибрали децата им. "Това е фалшива информация и няма нищо вярно в нея", обясни зам.-кметът на Карнобат Мария Генова. Учителите са разговаряли с разтревожените родители и са ги успокоили. "Голяма част от тях не взеха децата си, а ги оставиха да продължат учебния процес", посочи Генова. Тя допълни, че е имало и родители, които са взели децата си, защото искат да се успокоят и на следващия ден ще ги върнат обратно в учебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

07.10 2019 в 19:16

Не го знам кой е тоя "шегаджия" ама направо е за бесене.

12182

1

sawall

07.10 2019 в 17:32

Красимир Вълчев, проблемът е в това, колко е лесно да паникьосаш хората с толкова очевидна фалшива новина. Ромите (и не само) не ви вярват и се страхуват от вас. Ей това е основния проблем. В България, всеки е сам за себе си, защото нито на община, нито на полиция, нито на държава може да се разчита в нужда.