Румен Радев: Честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ

OFFNews 24 май 2021 в 10:15 1808 0

Снимка БНТ

Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения. Това заяви президентът Румен Радев след поднасянето на цветя пред паметника на светите братя в София.

"Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. И трябва да помним, че преди повече от 1100 г. именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието", каза още държавният глава.

Той допълни, че днес трябва да отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете са създавали българската държава на духа.

"Да поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната", допълни Радев.

На въпрос кога ще стане ясно дали и кога ще се сменят шефовете на специалните служби президентът отговори, че не иска да политизира днешния най-светъл празник. Служебният премиер Стефан Янев също отказа коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови