Русе отново скочи срещу замърсителите на въздуха

OFFNews 14 септември 2019 в 15:50 2002 0

Русе, протест

Снимка ruse.info

Протест срещу замърсяването на въздуха в Русе блокира за часове района на граничния пункт Дунав мост. Десетки граждани дойдоха с децата си и настояха да се обърне внимание върху непрестанното промишлено замърсяване в града, предаде БНР.

Протестът за чист въздух започна в 10 ч., когато участниците се събраха в района на Захарния завод и след това в колона с автомобилите си се насочиха към граничния пункт Дунав мост. Там блокираха движението и настояха за мерки срещу замърсителите.

Недоволни русенци смятат да се обърнат към международни екологични организации и да изискат нова проверка на разрешителните, които са получили производствените предприятия в източната и в западната промишлена зона на града, да се направи оценка за въздействието на околната среда. Но вече не от държавата, защото тя не желае да се справи с този проблем, уточняват те.

Протестиращите бяха с маски на лицата и носеха транспаранти с надписи „Стоп на обгазяването на Русе!“, „Русе иска да диша!“, „Мръсният въздух ни убива!“ и „Тровите бъдещето на България – нашите деца“. Те скандираха „Чист въздух“ и „Оставка“, съобщи Русе.инфо.

Исканията на хората са категорични - отговорните за чистотата на въздуха институции да бъдат се задействат незабавно, всички заводи да бъдат отново ревизирани, да не пестят от пречиствателни инсталации и да има строг контрол. Те настояват при установяване на замърсяване да се предприема спиране на съответното производство, да се поставят електронни табла за постоянен мониторинг на въздуха, общината да мие ежеседмично улиците в града и междублоковите пространства, да бъдат взети мерки срещу замърсяването на въздуха от битово отопление на твърдо гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови