Руската православна църква в хибридна атака срещу македонската и българската

OFFNews | 26 февруари 2018 в 23:16 | 5017 |12

Проблемът на непризнатата Македонска православна църква трябва да се решава с диалог между нея и Сръбската православна църква.

Това заяви пред сръбската редакция на агенция Sputnik председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамски.

С тези думи той коментира готовността на Македонска православна църква да признае Българската православна църква за Църква-майка.

Изборът на медия за изказването на висшия представител на Руската православна църква не е случаен - това е финансираната от Кремъл пропагандна агенция Sputnik. В резолюция на Европейския парламент медията е наречена "псевдоинформационна агенция".

Ако една православна църква започне да подкрепя разкола за сметка на другите църкви, това може да доведе до нови разколи, но не и до преодоляване на съществуващите, коментира митрополит Иларион "по проблемите с непризнатата МПЦ и с разколниците в Украйна."

Препоръчани материали
рашист

Рейтинг : 502

09.03 2018 в 10:13 12
+ 0
- 0
Историк, не съм те разбрал правилно! Абсолютно споделям мнението ти.
историк

Рейтинг : 1000

08.03 2018 в 10:52 11
+ 1
- 0
Връщането на МПЦ в диозеца на БПЦ (в интерес на истината дори вееч не се използва определението диоцез, а епархия) не може да стане както го предлагаш, защото ако прпизнаем че МПЦ е правпроименик на ОА, излиза че самата БПЦ на нищо не е правоприемник, т.е. няма собствена история я няма право да претендира, че МПЦ трябва да е в нейния доцез. Дори обратното - те може да преядяват претенции към нас. Това че ние сме църква-майка, ще е само на думи, ако наистина станат независими, няма как да сме църква-майка; ако наистина станем църква-майка защото това предполага че те са автономни; ние ще им носим мирото, исингнниите на епископите, даряваме им икони, а те се допитват до нас за духовна мъдрост и наставления.
Сръбската и Руската църкав категорично са против, Гръцката и цариградската - също. не си представям как това решение ще мине през Събор.
историк

Рейтинг : 1000

08.03 2018 в 10:34 10
+ 1
- 0
рашист, ти бъркаш. първо имаме Преславска патриаршия, нейн наследник е Охридската Архиепископия която съществува до 17 век. Нейн правоприемник е ЕКзархията, а правоприемник на Екзархията е БПЦ.
МПЦ се създава в средата на миналия век. МПЦ обаче претендира, че е правоприемник на ОА, т.е. отрича правото на Екзархията и съответно - на БПЦ да е правоприемник на ОА.
рашист

Рейтинг : 502

07.03 2018 в 19:26 9
+ 1
- 0
Историк, бъркаш. Хронологически Охридската архиепископия е наследник на Българската патриаршия а не обратното. За това съвсем канонично е да се изисква не автономия за ОА а връщането й в диоцеза на БПЦ. А тук вече може да се говори за някакъв тип ризширена автономия като самостоятелни ръкоположения на епископат, варене на миро и т.н.
историк

Рейтинг : 1000

07.03 2018 в 17:45 8
+ 0
- 1
какво значи да се обявиш за църква-майка? това значи че другата църква става автономна от теб. в Православието съществуват определен брой автономни църкви, например финландката - с църква майка константинополската Патриаршия, Японката църква с църква -майка Руската църква и т.н.
МПЦ иска България да й стане църква майка, но тя да е автокефална, т.е. НЕЗАВИСИМА. Е, няма такъв канон. Хем си с църква -майка, хем и независим, това е като дървено желязо. Истината е че МПЦ иска да "хързулне", да се изпокараме със съседните православни църкви, да ги обявим еднолично за независими, а после вече като мине европредседателството пак ще си запеят тяхната песен.
Нека сега поставим нашите условия,п ри които ще им ходайтайстваме за АВТОНОМИЯ, и да им издействаме такана на православен Събор, АКО МОЖЕМ.
историк

Рейтинг : 1000

07.03 2018 в 17:25 7
+ 1
- 0
Самият факт че Българската Патриаршия е автентичен наследник на Охридската Архиепископия, а МПц претенедира те да са наследник на ОА, може да ни постави м ного неудобна ситуация ако побързаме да ги признаем. От една страна ще изгубим доверието на редица църкви, ако признаването не стане на Събор, а от друга -МПЦ ще отрече историята на собствената ни църква и ще се представи за автентична църква.
историк

Рейтинг : 1000

07.03 2018 в 17:21 6
+ 2
- 0
Добре е когато се говори на канонични теми, да се познава канона.
Принципно не е проблем нито да се ходайтайства през Всеправославен събор за признаването на МПЦ, или за нейната автономия, нито да бъдат признати от нас - Американската църква е призната само от 2 църкви, а те не са отлъчени;
И все пак има редица неуредени въпроси, които трябва да се уредят преди да се тръгне към признаване - на първо време МПЦ, претендира че е наследница на Охридската Архиепископия, когато истиската наследница на Охридската Архиепископия е Българската патриаршия. така те внасят разкол с тази си претенция.
На второ време те не ползват черковнославянски език в своите богослужебни книги, нито някакъв вариант на българския а сръбски език. На трето място - ние използваме Грегорианския Календар, те Юлианския - големите ни пранзиници се разминават. Също така повечето от техните свещеници са доносници от УДБА и са антибългарски настроени. Добре е да се преодолеят пречките едва тогава да им ходатайстваме.
Uzer2

Рейтинг : 1216

27.02 2018 в 13:36 5
+ 0
- 2
Този преди няколко години го направиха почетен доктор Хонорис Кауза на Великотърновският университет.
AnderXale

Рейтинг : 922

27.02 2018 в 10:55 4
+ 10
- 2
И къде я видяхте тази атака? В тази статия не се казва нищо лошо срещу никого, а всепризнат публичен факт! Поради същата причина преди няколко месеца БПЦ отказа да признае МПЦ и им заяви, че единствено може да ходатайства за тях! А заглавието е поредния куршум от пропагандната война срещу Русия! Офнюс по цял ден публикува точно такива фалшиви новини срещу Русия, но в същото време охотно си затваря очите за своеволията и престъпленията на Западните ни "партньори"!
peter vlahov

Рейтинг : 175

27.02 2018 в 01:56 3
+ 4
- 0
Охридска Българска Архиепископия съществува векове преди Сръбската или Руската Патриаршии.