Руският патриарх Кирил: Подкрепям БПЦ за Истанбулската конвенция

OFFNews 01 март 2018 в 10:28 5214 4

Патриарх Кирил Московски

Руският патриарх Кирил се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция, заяви той в интервю за български медии преди визитата си у нас.

Той изрази задоволство от факта, че Русия не е подписала и ратифицирала документа. „Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това“, заяви патриархът на Москва и Цяла Русия, цитиран от БНР. Според него Истанбулската конвенция предвижда съответното отношение към еднополовите съюзи, а православната църква е категорично не приема тези съюзи по вероучителни богословски съображения.

Руският патриарх Кирил пристига утре за участие в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България. 

Патриархът Кирил вижда ролята на църквата в освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура нови идоли. Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа: „Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура“.

Според него християнството дава възможност на човека да оценява случващото се около него: „Не просто да върви в руслото или, както се казва на английски, в мейнстрийма, в една или друга политическа или информационна мода, а да остане свободен и да оценява случващото се, изхождайки от християнските си убеждения. Ако църквата се справи с тази задача, много ще помогне на съвременния човек да остане свободен. А това означава да запазим надеждата за пълноценен живот, защото материално богатият и духовно несвободен човек не може да бъде щастлив.

В интервюто главата на Руската православна църква разказа и за гонения на православните християни в Украйна, където по думите му в последно време там чрез насилие са овладени 50 храма, а местните власти и националистическите сили наричат каноничната Украинска православна църква „църква – окупатор“.

„Ситуацията е чудовищна. За съжаление не съм чувал критики към Украйна за нарушаване на човешките права и религиозните свободи. Не просто нарушаване на човешките права, а чудовищно нарушаване чрез употреба на насилие“, каза патриарх Кирил.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

3

Севтопол

01.03 2018 в 13:16

До SC: Какво ще изврякат либералите ли? Ами това, че все едно Путин се е вселил в патриарха и говори с неговата уста.

77927

2

El Commandante

01.03 2018 в 10:48

“а православната църква е категорично не приема тези съюзи по вероучителни богословски съображения.”

Тва са глупости.
Не го приема ЗАЩОТО В БИБЛИЯТА ПИШЕ ТАКА глупаци!
Сам Господ Бог е против педерастията, на какъв език да ви се напише че да го разберете?

16193

1

SC

01.03 2018 в 10:43

Познайте какво ще изврякат либералите сега!