С 620 000 лева ще бъдат финансирани граждански инициативи в подкрепа на засегнати от COVID-19 уязвими деца и техните семейства

Програма „ИРИС“ подкрепя проекти на граждански организации, читалища и инициативни групи

OFFNews 04 юни 2020 в 15:03 2142 0

Подкрепа на засегнатите от COVID-19 семейства, гарантиране на основните им потребности, както и намаляването на опасността от раздяла между деца и родители са сред основните приоритети на програмата „Ирис“. Програмата ще финансира граждански инициативи (на читалища, нестопански организации, инициативни групи), като максималният размер на безвъзмездното финансиране на един проект е 20 000 лева. Кандидатстването за финансиране няма краен срок, средствата ще се разпределят на всеки 10 дни, до изчерпване на наличния финансов ресурс.

Програма „Ирис“ е създадена по инициатива на Български дарителски форум, Национална мрежа за децата и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Управлява се от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Програма „Ирис“ ще предостави финансов ресурс на стойност 620 000 лева като спешна помощ за действия, които ще укрепят уязвими семейства в условия на пандемия и икономическа криза. Програмата е отворена за допълнителни дарения от частни дарители. Сред първите дарители е Фондация Институт „Отворено общество“. Дарения могат да се направят чрез изпращане на DMS IRIS на кратък номер 17777, чрез Platformata.bg или директно по банкова сметка на ФРГИ.

Всички условия за отпускане на финансирането могат да бъдат намерени на www.frgi.bg.

Пандемията от COVID-19 постави сериозни предизвикателства пред България в областта на здравеопазването. Не по-малки се оказаха тези предизвикателства и пред икономиката. Преодоляването на здравната криза бе сред първите задачи по време на извънредното положение. Сериозно предизвикателство, с което ще трябва да се справя обществото ни, е икономическото възстановяване и най-вече неблагоприятното влияние на икономическите процеси върху най-бедните и уязвими групи. Хиляди български граждани останаха без работа, регистрирани в бюрата по труда. Броят на хората в неплатен отпуск и такива, които са били самоосигуряващи се или пък са собственици на микро бизнеси в затруднено положение, също е значим. В допълнение към съществуващия и преди кризата висок ръст на бедност, сравнен с останалите страни, членки на Европейския съюз, новите здравни и икономически предизвикателства поставиха големи групи от деца и техните родители в тежки условия за живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови