С онлайн билет и таксуване според разстоянието в столичния градски транспорт

OFFNews 09 декември 2016 в 18:55 13368 1

Снимка sxc.hu

Въвеждаме единен електронен превозен документ, който позволява на пътниците да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Технологичната инфраструктура, която предлагаме да изградим, позволява таксуване, базирано или според времето, или според разстоянието, което пътникът е изминал. Въвеждаме нови възможности за закупуване и зареждане на превозни документи - от компютър от вкъщи, от мобилен телефон или чрез банкова карта. Освен това ще можем да ползваме мобилния телефон или банковата карта като носител за нашия превозен документ, уточни Петров по време на представянето на основните параметри на Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение на Столична община.

Ще монтираме камери във всички превозни средства и във всички пунктове за продажба. Това ще допринесе за много повече сигурност и безопасност за всички участници в системата на градския транспорт - пътници, шофьори и контрольори, твърди пред агенция "Фокус" шефът на Центъра за градска мобилност.

Срещу гратисчиите

Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение ще или би трябвало да повиши значително контрола и по-ефективната борба с гратиса, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Към този момент категорично можем да кажем, че не се предвижда промяна на цената на транспортните документи. Въвеждането на системата за електронно таксуване и видеонаблюдение по никакъв начин не влияе на цените на картите. Единичното пътуване за отделния пътник ще стане по-евтино поради причината, че билетът за еднократно пътуване ще може да се ползва в различни превозни средства. Улесненият начин, по който ще се закупуват превозните документи и ще бъдат презареждани, предполага и увеличаване на броя на пътуванията, на отделните карти. В една карта, която е на месечна или на годишна база, единичното пътуване става толкова по-евтино, колкото по-често се използва, твърди председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение ще струва до 88 милиона

Общият бюджет на обществената поръчка, която ще бъде отворена, след като бъде обсъдена и одобрена от СОС, е до 88 млн. лева.

Това включва изграждането на системата - до 40 млн. лв., и десетгодишната й поддръжка - 38 млн. лева.

До 10 млн. лв. са предвидени за услугата по организиране на продажбите. Средствата ще бъдат осигурени от дружеството, съобщи изпълнителният директор на "Център за градска мобилност".

Очаква се до лятото на 2017 г. изпълнителят на проекта да бъде избран.

Очакванията за приходите от онлайн продажбите за целия период на договора да са между 143 и 250 млн. лв., посочи Петров.

6 месеца, откакто билетчето стана 1,60 лв.

Румяна Милова от ЦГМ отбеляза, че е направен анализ на пазара на превозни документи шест месеца след въвеждането на новите цени.

Анализът сочел, че с 46% се е увеличило издаването на карти, а с 43% са спаднали продажбите на билетите.

Значителен ръст има при годишните карти, чиято цена беше намалена от 500 на 365 лева.

15 000 души са инвестирали в такава карта след промяната, за разлика от 226 души, купили такава карта преди намалението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови