С шествие на толерантността отбелязахме годишнина от спасяването на българските евреи

OFFNews 10 март 2019 в 15:08 3377 2

С шествие на толерантността отбелязахме 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и паметта на жертвите на Холокоста.

Стотици граждани, общественици, политици и представители на еврейската общност от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „Заедно за България, заедно за Европа“, което тръгна от църквата "Света София" и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха хванати за ръце председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

"Спасяването на българските евреи доказва ценностната система на нашия народ", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на церемонията за отбелязване на Деня на спасението на българските евреи и почит към жертвите на Холокоста.

Щастливи сме, че запазихме над 48 хиляди живота, това трябва да се знае, да се разказва и да бъдем горди, посочи Караянчева. Тя отбеляза, че присъствието на толкова млади хора показва, че хуманността и толерантността са качества, които продължаваме да възпитаваме в нашите деца. Много народи са водили тежки битки, но българският народ е спечелил своята битка, като е спасил над 48 хиляди човешки живота, посочи тя.

Нека отдадем своето уважение и почит на всички общественици, политици, парламентаристи и граждани, които са застанали като един да запазят своите съседи и приятели, допълни Караянчева.

Тя каза, че днес е ден, в който трябва да сведем глави и да изкажем своята почит към жертвите, но трябва и ясно да се противопоставим на антисемитима, на расизма, на противопоставянето на етническа и верска основа. Защото светът е глобален и има много предизвикателства, но ако ние възпитаваме нашите деца да бъдат добри, толерантни и да помнят, ние и светът няма да погинем, заяви председателят на парламента. Тя цитира и еврейската поговорка, според която, ако спасиш един човек, спасяваш целия свят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че 10 март е паметен ден в българската история. Българският народ избра да протегне ръка на своите евреи, изправи се, за да спаси тях, но и себе си, да спре изтреблението и да докаже на Европа и света, че чудеса стават там, където има дори един, който се възправя срещу злото, посочи Фандъкова.

Тя призова да помним онова време, да не допускаме да покълват семената на омразата и да докажем, че човечността е жива и днес. Днес преминахме през улиците на София, за да докажем, че пазим принципите на толерантността и взаимното уважение и сме длъжни да ги предаваме на децата си, заяви кметът на София, цитирана от БТА.

Председателят на "Шалом" Александър Оскар отбеляза, че Паметникът на спасението олицетворява българските евреи, закриляни от българския народ, но е и паметник на смелостта, на достойнството и на честта. Когато стоим пред паметника, ние почитаме както живота, така и смъртта, даваме си равносметка и за изборите, които трябва да направим, за да не допуснем злото да завладее обществото, посочи той. Оскар припомни, че този паметник от миналата година има своя близнак в Тел Авив.

Днес борбата с антисемитизма и всяка форма на дискриминация е не само важна, но и съдбоносна, коментира Александър Оскар. Нека докажем, че хуманният акт на спасяването на българските евреи не е исторически спомен от миналото, а отговорност да се опитваме всеки ден да направим света по-добър, да не стоим безучастно, когато хората около нас страдат, каза той.

Посланикът на Израел Ирит Лилиан коментира, че спасението на българските евреи е уникален момент в историята на Европа. В най-тъмните моменти на човечеството духът на любовта и равенството промени хода на историята, коментира тя. Посланикът отбеляза, че е вечно задължение да почитаме хората, които са предотвратили депортацията на евреите и посочи, че те са истинските герои на българското общество.

Най-важната ни задача днес е да надигнем глас за социално приобщаване, да призовем за любов, съчувствие и толерантност в една епоха, помрачена от облаци, каза посланик Лилиан.

Пред Паметника на спасението бяха поднесени венци и цветя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

10.03 2019 в 15:59

Тия хвалби със спасяването на евреите винаги са ми приличали на един космат бай Ганю, биещ се в гърдите и кряскащ: Булгар, булгар!