СМГ публикува списък на отказалите се кандидати от гимназията в отговор на съмненията за укриване на места

Александра Маркарян 28 юни 2019 в 21:05 15434 0

Софийската математическа гимназия публикува списък с окончателно записаните ученици в 5. клас след второто класиране, който включва и тези, които са били приети, но са се отказали от местата си или са се записали и след това са изтеглили документите си.

Толкова подробен списък се публикува за първа година и се случи, след като родители изразиха пред OFFNews опасенията си, че е възможно да се укриват освободени след първото класиране места. От него става ясно, че шестима от приетите след 4. клас не са се записали, а едно момиче се е записало, след което се е отказало от мястото си. Личните имена са изписани, презимената и фамилиите са с инициали.

Усъмнилите се в честното обявяване на местата майки и бащи бяха провокирани от:

- неспазването на графика за съобщаване на броя освободени места (Това трябваше да се случи на 21.06.2019 г. след 17:30 ч., но стана на 24-и.);

- неяснотата колко точно са местата (Обявеният от СМГ брой - 6 - съвпадна с написания по-рано от майка в групата във Фейсбук, обединяваща родители на кандидати, след което сред родителите се заговори за "най-малко" 8 места, а от СМГ съобщиха ново число - 7);

- липсата на уточнение кои кандидати се канят на мястото на отказалите си (поканите към конкретните деца, следващи по бал, са традиционни за СМГ, но тази година формулировката беше обща - за записване се приканваха "следващите по низходящ ред").

От съобщението на СМГ става ясно, че дейностите по осъществяване на план-приема след 4. клас тази година приключват със записването на 156-те приети на второ класиране, което е окончателно. Неясно е какъв ще е редът за приемане в случай, че се откажат още деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови