СПА в Централна минерална баня с чешмяна вода или зали за култура в басейните

OFFNews 10 декември 2018 в 14:50 7658 0

Дебитът на минералната вода от каптален извор София - център не стига, за да превърне северното и източното крило на Централна минерална баня в модерен балнео и СПА комплекс. 

Водата извира с 12 л/сек, а необходимото количество за възстановяването на трите басейна в красивата сграда на Музея за история на София е 25 л/сек.

Това стана ясно на заседание на работната група за ремонта на двете крила на вековната сграда, на което присъстваха само общински съветници от ГЕРБ и Стефан Марков от РБ. През януари в София пристигат и експерти от други европейски столици, с които ще обменим опит за техните СПА комплекси, това е дискусия с продължение, обясни Малина Едрева, шеф на комисията по култура в СОС. 

Зам.-кметът Тодор Чобанов представи swot анализ на двата варианта за развитие на северното и източното крило на Централна минерална баня. Неремонтираните части с бившите мъжки и женски басейн да станат зали за културни събития, предвижда проект на Столичната община

Липса на паркоместа в района и на хотели, които да привличат чуждестранни клиенти за балнео услуги, очакванията на хората за ниски цени, непозволяващи икономически ефективно и устойчиво функциониране на банята в бъдеще, както и използването на водата за хигиенни нужди би привлякло само рискови групи, са сред изброените слаби места на СПА-вариантът. 

Както и липсата на възможност за изграждане на външни водни и паркови съоръжения. 

На практика, ако в неремонтираните части Централната баня се възстановят басейните, те ще трябва да се пълнят с чешмяна вода, тъй като от 12 л/сек. дебит, 8 отиват за 44 чешми, от които столичани си наливат минерална вода от десетки години. 

По думите на зам.-кмета по култура Тодор Чобанов ремонтът на втората част на сградата ще струва между около 9 млн. лева, като за баня цената е около 1200 лв. на квадрат, а за зали за разширение на музея и културни събития - около 1000 лв. 

Минералната вода е вода в риск, тя минава през различни подземни пластове, каза още Чобанов. Той обясни, че на практика всеки строеж в района е потенциален риск за извора. Правим непрекъснати проверки, слава богу, изграждането на метрото не засегна водата, обясни още зам.-кметът. 

В момента неремонтираните крила на Централната минерална баня с басейните се използват като склад за експонати на Музея за история на София, които няма къде да бъдат изложени. 

В продължение на 10 г. общината се опитваше да намери инвеститор за балнеоцентър. Бяха пуснати 2 процедури за концесия. Дори бяха купени 4 комплекта за участие, но инвеститори така и не се появиха и процедурата бе спряна през 2017 г. 

9 млн. лв. ще са нужни само за укрепване на банята, ако бъде избран вариантът да се направи спа център. Още по 1,9 млн. лв. на година щели да бъдат експлоатационните разходи, стана ясно на заседанието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови