СУ да пропагандира хомосексуализма? Абсурд!

Александра Маркарян 16 октомври 2018 в 12:02 6151 3

Снимка Economic.bg

Софийският университет излезе с остра позиция по повод твърдението на директора на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната Александър Урумов. В своя публикация във Фейсбук, отразена от един от всекидневниците у нас, той критикува програмата на учебния курс "Политики на идентичността и различието" към Факултета по славянски филологии.

Според Урумов "целенасочено тровят умовете и сърцата на децата ни още от детски градини, училища и университети! Лесбийки ги учат да пишат хомо-писма в Англия, лесбийки ги учат на съзнание за зло в България!...Ето това е конспектът на курса "Политики на идентичността и различието". Той коментира и теми от програмата, като например пише, че към темата "Отвъд половото различие: андрогинът и машината. Половото различие и новите технологии" е трябвало да се добави "вибраторът като пръв приятел на лесбийката" и т.н.

От Алма матер категорично отричат да пропагандират хомосексуализма, феминизма и глобализацията.

"С подигравателен и агресивен език текстът (бел. ред. във вестникарската публикация, която цитира Урумов) внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер - пишат от СУ - и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури – разглеждане на Катедрен съвет, на Факултетен съвет и от общоуниверситетска Учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми.

Внушенията на Урумов са неверни също и затова, защото както от заглавието на курса („Политики на идентичността и различието“), така и от анотацията към него и от отделните теми („Глобализация и антиглобализъм“ и пр.) става напълно ясно, че в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия.

Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява."

От Университета поясняват и защо обръщат внимание на написаното:

"Текстът на едно частно лице, още повече демонстриращо непознаване на материята, нямаше да има нужда от коментар, ако той не беше публикуван в четен ежедневник и авторът не беше директор на дирекция „Връзки с обществеността“ в Министерството на отбраната. Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов „да земе едно дЪрво“, ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват".

В СУ определят текста като "явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години".

"Софийският университет не приема и никога няма да допусне нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване. Той неведнъж е въставал срещу опитите за външно влияние и цензура и ще продължи да отстоява свободата на мисълта и словото.

Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи", се казва в позицията на първия български университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

16.10 2018 в 14:13

Аз пък си мислех, че в СУ учат пълнолетни хора, които могат да сами да преценяват резбата си. Ако до там сме я докарали, че точно студентите да имат нужда от бавачки...

10571

3

Hissarion

16.10 2018 в 14:09

Като какъв директорът на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната Александър Урумов държи сметка на СУ какво да преподават в университета?! След шефката на ТР, изглежда изплува следващият полуобразован конспиролог на държавна длъжност.

23293

2

Стефан

16.10 2018 в 13:11

На мене пък ми е интересно, какво общо имат тия въпроси със славянските филологии. Та, както и да е написал това г-на Урумов, излиза че е прав.