СУ отказа да чуе студентите си за приема по медицина. Изгони и тях, и преподаватели, и медии

Александра Маркарян 25 април 2018 в 20:18 17910 2

Част от групата недоволни студенти и преподаватели на влизане в Зала 1 на Ректората за заседанието на Академичния съвет

Софийският университет няма да преразгледа решението си за организиране на общ изпит с Медицинския университет в София за прием в специалността "Медицина".

Тази вечер Академичният съвет на ВУЗ-а пренебрегна искането на два от факултетите си - Биологическия и Факултета по химия и фармация, и дори не даде думата на десетките несъгласни студенти и преподаватели, които препълниха заседателната Зала 1 в Ректората. Вместо това изгони и тях, и журналистите по предложение не на кой да е, а на човека в Съвета, от когото се очаква най-добре да разбира функциите на медиите и значението на публичността - деканът на Факултета по журналистика доц. Теодора Петрова.

Тя "помогна" на колегите си, които направиха два неуспешни опита да изгонят външните за Съвета студенти, преподаватели и медии, чието присъствие, ако се съди по подхвърляни в залата реплики, силно дразнеше някои негови членове.

Заседанието откри ректорът проф. Анастас Герджиков в 16 ч. Той не реагира на присъствието на десетките плътно наредени един до друг студенти и преподаватели, дошли, за да изразят несъгласието си с решението за общ изпит с МУ-София, взето извънредно миналата сряда. Проф. Герджиков започна по дневния ред с връчване на награда. Спазването на въпросния ред приключи с изказването на току-що наградения с почетния знак на СУ със синя лента проф. д-р Владимир Радулов.

Последва искане външните лица да бъдат изгонени, както и друго - за прегласуване на решението за общ изпит с МУ-София, защото то е предизвикало "взрив от възмущение". Нито едното се случи, нито другото, но исканията дадоха повод за остри реплики и обвинения, включително в диктатура в СУ.

Първият изразил несъгласие с ново гласуване за приема бе ректорът Герджиков: "Категорично отказвам да се включи в дневния ред, защото на последното заседание гласувахме да се сключи меморандум с Медицинския университет, гласувахме да упълномощите мен да го подпиша, поискали сме от Министерския съвет допълнителни 80 бройки за медицина. Какво смятате, че трябва да се направи? Да си оттегля подписа? Да оттеглим за пореден път искането си към МС за бройките? Пак да давам интервюта, за да обяснявам? Мисля, че за тази година нещата са отишли твърде далече".

Не ректорът решава дали нещо да се включи в дневния ред или не, а Академичният съвет, припомни му проф. Тодор Попов от Стопанския факултет.

Миналата седмица прегласувахме решение на АС и решихме да се провежда общ изпит с МУ-София по предложение на един факултет, сега има предложение от два факултета. Би било неуважително да не гласуваме, отбеляза Симеон Георгиев - представител на студентите в АС.

Репликата за прегласуването напомни на членовете на АС, че деканът на Медицинския факултет и директор на Правителствена болница проф. Любомир Спасов се опита безуспешно да прокара собствени изпити и отхвърли провежданите от биологическия и химическия факултет по биология и химия. След като АС отказа собствени изпити на Медицинският факултет, той обяви нулев прием. Решението бе прегласувано и бе одобрен компромисът друг университет - Медицинският в София, да провежда изпитите на СУ.

След напомнянето скочи деканът на Медицинския факултет и директор на Правителствена болница, който обясни, че предложението за общ изпит не било на неговия факултет. Хипократ бил имал правото да подбира своите ученици, затова и Спасов имал. Той уважавал факултетите, но имал различни изисквания. Оплака се и от диктатура, защото на един факултет се налагало решението на други факултети.

"Ще има нулева година, ако ни наложите с диктатура вашите изпити", заплаши той.

"Нямаме ли право на мнение, на академична свобода, нямаме ли право да изкажем нашето желание? Няма да взимаме решение под натиск. Не ни налагайте вашите правила за нещо, което не ви касае", каза още Спасов.

Преподаватели реагираха с възмущение на ултиматума и със заключението, че "Никога не е късно един университет да стане за резил".

Опитите за прокарване на собствени изпити от Медицинския факултет бяха определени като "опит за разцепление на университета" от проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация. Той предупреди, че ситуацията може да излезе извън контрол и директно заяви, че изказването на Спасов е "доста манипулативно".

В крайна сметка искането на двата факултета не бе гласувано. Предложението да се изгонят медиите и студентите бе отхвърлено и последва същото предложение, но отправено с други думи - заседанието да се закрие. И това не бе прието. Третият опит, на декана на журналистическия факултет, успя.

Привидно не ставаше въпрос за приема в "Медицина". Доц. Петрова поиска външните да напуснат, защото в залата щяло да се обсъжда пенсионирането на преподаватели. Защо това е тайна така и не стана ясно - чу се само съмнителният аргумент, че не било етично да се знае чий договор ще се прекрати.

Това бе одобрено, а студенти, медии и преподаватели - не членове на АС, бяха изгонени в коридора. Навън те коментираха с възмущение станалото.

"Нашият престиж е уронен. Случилото се е възмутително. Нашето мнение не се взима предвид - коментира второкурсникът по химия Янислав Данчовски. - Меко казано, е скандално, смешно е не само в нашите очи, а и в очите на хората в обществото. Много е грозно, че вътре чухме и реплики: "Какви са тези студенти да си мислят, че могат да направят нещо?". Възмутително е да се отнасят така към студентите - ние сме основната градивна единица на този университет."

Според студента поведението на Медицинския факултет не е "изблик на автономия", а става въпрос за "схеми", които ще направят Университета "уязвим за външни влияния за резултатите от изпитите". 

С общ изпит, с еднакъв формат за МУ и СУ, Медицинският университет ще вземе силните кандидати, а Медицинският факултет на СУ - останалите, смята Данчовски.

Докато студентите чакаха в коридора, Съветът напусна ректорът Герджиков и групата се втурна след него, за да му поиска обяснение и да каже, че се срамува от съвет, в който няма и помен от академичност. 

Навън, обграден до служебния си автомобил, ректорът се опита да приключи разговора по-бързо с обяснението, че отива на важно заседание за определяне на наукометричните показатели при оценяването на университетите, от което зависят съдбите на 3000 души, но бе принуден да преглътне ехидната последна реплика: "Успех с наукометричните показатели! И не забравяйте кои факултети допринасят най-много!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

25.04 2018 в 21:35

И това, че деканът на медицинския факултет е самоходен клиничен случай, с нищо не променя тая работа.

23293

1

Стефан

25.04 2018 в 21:28

А аз по старому си мислех, че работата на студентите е да учат. Не да управляват Университета.
Когато яйцето вземе да учи кокошката - става запъртък.