СУ погазили закона в конкурс за доцент: още в обявата признали за кого се прави

Комисията по академична етика към министър Вълчев откри сериозни нарушения и поиска спиране на процедурата

Александра Маркарян 01 декември 2018 в 15:15 11389 3

Съществени нарушения в конкурс за доцент в Софийския университет откри Комисията по академична етика към министъра на образованието и поиска спирането му до отстраняването им. От публикувания снощи доклад до Красимир Вълчев става ясно, че процедурата е във Факултета по класически и нови филологии и е проверена след сигнал от 25 септември 2018 г. на главен асистент, чието име е изписано с инициали - Г. Ф.

Още в обявата на практика пишело за кого се прави конкурсът: за „потенциален кандидат Б.В.“. "Което - пише комисията - е недопустимо – конкурсът е публичен и всеки би могъл да подава документи за участие в него." Незаконен е начинът, по който е сформирана комисията, незаконно е присъствието на двама от членовете ѝ в нея, става ясно от доклада на Комисията по академична етика.

Научното жури е предложено от ръководителя на катедра "Западни езици" по интернет на 9 юли и те одобрили състава, без предложенията да бъдат обсъдени на катедрено заседание. Това нарушава чл. 4, ал. 1 от Закона за развитие на академичния състав в Република България и чл. 109, ал. 2 от Правилника на СУ.

"Нито цитираният закон, нито Правилникът на СУ позволява катедрата да взима решения чрез интернет. Решението е взето един ден преди заседанието на Факултетния съвет", пише Комисията към просветния министър.

Освен това в състава на научното жури ръководителят на катедрата включил двама юристи при положение, че конкурсът е в професионално направление "Филология" (немски език - приложно езикознание). Това е сериозно нарушение на закона, категорична е Комисията. Чл. 4, ал. 3 ЗРАСРБ посочва, че "за членове на научното жури се избират лица, хабилитирани в български висши училища или научни организации, с резултати в съответната специалност и/или професионално направление за обявения конкурс или тема на дисертационен труд, а при невъзможност - в съответната научна област, включени в регистъра по чл. 2а, и/или учени от чуждестранни висши училища или научни организации с резултати в съответната специалност и/или професионално направление, и/или научна област".

Нарушен е и чл. 64, ал. 2 от Правилника на СУ, който изисква членовете на катедрата да бъдат уведомени 7 дни предварително за заседанието и за дневния ред.

На 10 юли 2018 г. – ден след взетото по интернет решение на катедрата пред Факултетния съвет на ФКНФ е представен протокол (от 18.06.) от заседанието на катедра "Западни езици", в който липсва решение за състава на журито. Въпреки това Факултетният съвет е взел решение за одобряване на научното жури.

"При тази фактическа обстановка Комисията по академична етика счита, че в процедурата по конкурса за доцент са извършени редица процедурни нарушения. Тези факти, взети в съвкупност, всички заедно, представляват съществено нарушение на процедурните правила и неотстраняването им би опорочило процедурата по конкурса", пише в доклада, подписан от председателя и четиримата членове на Комисията.

"В подобни случаи - се казва още в него - съгласно чл. 31, ал. 2 от ЗРАСРБ министърът би трябвало да спре процедурата по конкурса за заемане на академичната длъжност „доцент“ в катедра „Западни езици“ на ФКНФ на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и да определи срок за отстраняване на констатираните нарушения."

Докладът на новосформираната Комисия по академична етика от 30 ноември е вторият от създаването ѝ досега. Първият, от първото десетдневие на ноември, установи плагиатство в трудовете на ректора на Техническия университет - Варна Росен Василев, който бе отстранен от министъра на образованието и на негово място бе назначен изпълняващ длъжността до провеждането на избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Росен Василев може и да е уволнен, но продължава да си стои в ректората на ТУ-Варна, да се разпорежда с администрацията и да се държи както преди. Единствената промяна е, че е сменил кабинета си и се подвизава при зам. ректорката Цена Мурзова. Двамата кроят и прекрояват наближаващите избори, а новоназначената врид ректор Розалина Димома е просто една фасада, каквата винаги е била. Същата Розалина Димова, която като зам.ректор по наука и проекти позволи Росеновата защита на плагиатската дисертация и същата, която се подписа под всичките му "становища за защита" и обвинания срещу комисията и министъра. Зам. ректорите на Росен Василев - всичките - си стоят, схемите за източване са си в работен режим. В това време всеки, който се е противопоставил, е под заплаха да бъде дисциплинарно уволнен.

6004

2

Petya Petrova

02.12 2018 в 10:56

Всички конкурси са нагласени в системата на университетите. Няма да променим лесно тази порочна практика.Всеки по отделно е нужно да се бори с това.Ако се явиш на конкурс за асистент, без да е предварително уговорено за теб ставаш черната овца. Всичко е много нагласено. В университетите работят не учените, а удобните връзкари и гъзоблизци. За да има наука в България е нужна светлина, а не сенки и тайни уговорки. Има много посредствени и ограничени хора на високо платени длъжости.

7926

1

Ирена Колева

01.12 2018 в 16:19

С какво право членовете на тая етична комисия съдят членовете на научните журита, че не отговаряли на чл.2а от ЗРАСРБ?!? Та те самите не отговарят на тях!!! Цялата им комисия е незаконно назначена!!! Как не ги е срам!!! Да й имам етиката на комисията по академична етика!!! Ако имат и капка морал сами трябва да се откажат от участието си в нея!!! Безсрамници !!!