"Съборна" без коли, пешеходна зона свързва "Витошка" и Градската градина

OFFNews 25 юни 2020 в 09:23 4197 0

Снимка place.make

Част от централната улица "Съборна" да бъде затворена за коли и да осигури връзка за хората между Градската градина и бул. "Витоша". 

Това ще гласува Столичният общински съвет на заседанието си днес. Докладът е внесен от главния архитект Здравко Здравков, зам.-кметът Кристиан Кръстев и съветниците Силвия Христова, Зафир Зарков и Борис Бонев. 

Движението в участъка между "Леге" и "Цар Калоян" ще е еднопосочно, ще се премахне перпендикулярното паркиране до северния тротоар, ще се обособят места за успоредно паркиране покрай южния тротоар

Предвижда се и поставяне на пейки, стойки за колела, кашпи и кошчета за отпадъци, засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи, предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат декинги, навеси, огради и др.

Целта на промяната на ул. "Съборна" е да даде възможност за създаване на добра пешеходна връзка между пл. "Света Неделя" и Градската градина. През 2017 г. екипът на проф. Ян Геел посочи, че най-привлекателно място в центъра е Градската градина, заяви арх. Здравков при представянето на проекта. От доклада сега става ясно, че по "Съборна" за денонощие преминават над 13 000 пешеходци. 

Успешната реализация на предлаганата промяна значително ще подобри тази част от центъра, ще помогне за активното й използване от гражданите с пряко положително влияние върху икономическата среда и бизнесите в района, мотивират се авторите на доклада. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови