Съдът в Германия ще реши съдбата на отнетото българско бебе на 21 януари

OFFNews 17 януари 2020 в 16:28 2247 0

Българското семейство, чието 7-месечно дете беше отнето от германските власти, ще бъде съдено в град Винзен за предполагаема злоупотреба, съобщи "Ди Велт", цитиран от БГНЕС. 

Следващата седмица съдът ще реши съдбата на бебето, поето от социалните грижи, заяви адвокатът на семейството Рюдигер Шулц-Ганзен. Към момента момиченцето е настанено в приемно семейство от Службата за младежки грижи в окръг Харбург. Закритото заседание ще бъде на 21 януари.  

Според адвоката семейството живее в близост до Харбург. Бебето е отнето, след като медици сигнализират за евентуално насилие. Това се случва след катастрофа, която родителите претърпяват в Унгария. Автомобилът на семейството е ударен от превозно средство с ремарке. Родителите отлетели за Хамбург, където била извършена операция на детето. 

Лекарският екип изразил подозрения, че някои от нараняванията са по-стари. Били открити фрактури по краката и хематом в главата. Заключенията на експертизата са, че такъв тип хематом може да се получи след неколкократно разтърсване на бебето нагоре-надолу, когато е държано под мишниците. 

Вчера вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че българското външно министерство е поискало достъп на нашия консул в Германия до съдебното заседание за отнетото българче. 

"От още 10 януари сутринта сме във връзка с родителите и всички отговорни институции в Германия. Консулът от Берлин е командирован в Хамбург в момента, от вчера е в областта и се е срещнал с родителите и техния адвокат. Оказваме абсолютно пълно консулско съдействие“, поясни Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови