Салмонела в 3 детски градини в София

OFFNews 04 юни 2018 в 10:28 2675 0

Проф. Кантарджиев

Има доказателства за взрив от салмонела в три детски градини в София, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" на БНТ.

Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Затова храните от животински произход трябва да са термично обработени, а ако храната е стояла повече от 4 часа на стайна температура, може да е опасна за здравето, обясни той.

В началото на летния сезон проф. Кантарджиев припомни колко важни са ваксинациите при децата и препоръча деца под 1 година да не се водят на море, ако не са ваксинирани против морбили. Най-вече да не се ходи с тях в Северна Гърция, където има много случаи на морбили.

Около 90% от инфекциите при децата са от бактерии, хигиената е много важна, каза проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча през лятото да се ползват мокри кърпи с хлор хиксидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите.

Проф. Кантарджиев коментира и ухапванията от кърлежи, като бе категоричен, че при подобно ухапване трябва да се пие антибиотик.

В столицата например имаме заразени с Лаймска болест кърлежи и хората трябва да се информират за районите, в които има заразени кърлежи, отбеляза директорът Националния център по заразни и паразитни болести, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови