Самолетът с евакуиран българин от Китай кацна в Германия

OFFNews 01 февруари 2020 в 19:11 2708 0

Самолет на германските военновъздушни сили, който беше изпратен да евакуира над 100 души от огнището на коронавируса - град Ухан, кацна на летището във Франкфурт, съобщи БГНЕС.

Пътниците са 102 германци и 26 чуждестранни граждани ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището. На борда на самолета има и българин с двойно гражданство, както и гражданин на САЩ.

След това тези, които са здрави, ще бъдат транспортирани с автобус до военна казарма близо до Гермерсхайм, където ще бъдат затворени под карантина в продължение на две седмици.

Самолетът трябваше да спре да презареди в Хелзинки, след като беше върнат от летищните власти в Москва под претекст, че летището няма капацитет да приеме самолета.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че пътниците, които са се качили на самолета, нямат симптоми на заболяване.

Въпреки това всички ще бъдат прегледани при пристигането си, а тези, които показват признаци на инфекция, ще бъдат откарани в болница във Франкфурт.

Останалите ще бъдат прехвърлени в център за обучение на германските военновъздушни сили в Гермерсхайм, където ще бъдат настанени в отделна сграда с отделни стаи, с изключително ниво на дезинфекция.

До момента в Германия са потвърдени 7 случая на заболели, всички те се намират в Бавария. Болните са шестима служители на автомобилния доставчик Webasto и дъщеря на един от служителите, което прави първия случай на предаване на вируса от човек на човек в страната. Всички тези хора "са в много добро здравословно състояние", увери министърът.

Като рестриктивна мярка обаче децата на служители на Webasto няма да посещават детски градини и училища, а автосервизите, с които работи компанията, са затворени за неопределено време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови